Νέα φαρμακευτικά σκευάσματα που θα συνδυάζουν την αποτελεσματικότητα με την ασφάλεια των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας αναμένονται στις αρχές του 2013 γεγονός που γεννά περισσότερες ελπίδες στους πάσχοντες, οι οποίοι σήμερα δίνουν την μάχη της θεραπείας ως επί τω πλείστον με τις ιντερφερόνες, οι οποίες όμως δεν αποδίδουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα, με τους γιατρούς να έχουν στην φαρέτρα τους τα αποτελεσματικά μεν φάρμακα με μονοκλονικό αντίσωμα, που είναι ενέσιμης μορφής και χορηγείται μια φορά το μήνα ή με νέο χάπι εδώ και έξι μήνες, σκευάσματα τα οποία όμως είναι δεύτερης επιλογής καθώς έχουν παρενέργειες και έτσι χορηγούνται στις περιπτώσεις που η ιντερφερόνη αποτύχει.

Τα εν λόγω φάρμακα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση για να αποφευχθούν προβλήματα στους ασθενείς όμως στις  αρχές του 2013 πρόκειται να κυκλοφορήσουν τρία νέα φάρμακα, ένα  ενέσιμο και δυο χορηγούμενα από το στόμα τα οποία είναι απόλυτα ασφαλή και αποτελεσματικά  και έτσι δεν αποκλείεται να γίνουν πρώτης επιλογής στην θεραπευτική αντιμετώπιση χωρίς να υπάρχει  ανησυχία για
παρενέργειες.

Αυτό έκανε γνωστό ο ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ Ιωάννης Μυλωνάς στο περιθώριο της επιστημονικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε στα Γιάννενα η Ένωση Φίλων Πασχόντων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας ΒΔ Ελλάδος με θέμα «Νέες προσεγγίσεις στην ΣΚΠ»

Ο κ. Μυλωνάς εξέφρασε την  προσωπική εκτίμηση ότι, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, ότι η νόσος αυξάνεται και αυτό  ίσως σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός  ότι  διαγιγνώσκεται πιο εύκολα. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως είναι λανθασμένη η άποψη που υπάρχει ότι όποιος προσβληθεί από τη νόσο θα καταλήξει σε αναπηρικό καροτσάκι.  Η πάθηση πλήττει κυρίως ανθρώπους  ηλικίας 30-35 δηλαδή στην παραγωγική ηλικία .Από τους πάσχοντες μόλις το 10% θα έχει βαριά μορφή και μετά από 20 χρόνια  θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, ενώ ένα 20% έχει καλοήθη πορεία και ακόμη και 30 χρόνια μετά την έναρξη της νόσου δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Το  υπόλοιπο 70% θα έχουν κάποια προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονται σήμερα όχι μόνο με προφυλακτικές θεραπείες αλλά με συμπτωματικές ενώ τους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσει φάρμακο που διευκολύνει το βάδισμα για μεγαλύτερες αποστάσεις χωρίς το αίσθημα της κόπωσης. Παράλληλα
σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά χρειάζεται ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη των ασθενών για να ανταποκριθούν στην καθημερινότητα τους.

Τέλος εξέφρασε της ελπίδα  η πολιτεία να  συνεχίσει να στηρίζει τους πάσχοντες  μέσω των  επιδομάτων  και του  0% συμμετοχή στα φάρμακα που είναι πολύ ακριβά λέγοντας ότι  ο πολιτισμός μιας χώρας εξαρτάται από το πως αντιμετωπίζει τους ασθενείς της.

palmosipirou.gr