Πρωτοποριακή νανοτεχνολογική μέθοδο ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες, για την αντιμετώπιση σοβαρών αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα στους πάσχοντες από την νόσο.

Οι επιστήμονες τροποποίησαν ένα μικροσκοπικό σωματίδιο, το οποίο, όταν εισάγεται στον οργανισμό, απενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, αποτρέποντάς το από το να επιτίθεται στον ασθενή. Η τεχνική, είχε επιτυχή αποτελέσματα σε πειραματόζωα και μελλοντικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε διάφορες αυτοάνοσες ανθρώπινες παθήσεις, όπως στον διαβήτη τύπου 1, το άσθμα και τις τροφικές αλλεργίες.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Northwestern, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας - ανοσολογίας Στέφεν Μίλερ, κατάφεραν με τη μέθοδο αυτή, να σταματήσουν την επιδείνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε ποντίκια.

Στη συγκεκριμένη νόσο, η οποία είναι νευρολογικής φύσεως, το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στην προστατευτική μεμβράνη της μυελίνης, η οποία περιβάλλει και μονώνει τα νεύρα του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και των ματιών. Όταν η μυελίνη καταστρέφεται, τα ηλεκτρικά σήματα δεν είναι δυνατό να μεταδοθούν σωστά μέσων των νεύρων, με αποτέλεσμα το μούδιασμα,την τύφλωση και τη σταδιακή παράλυση.

Με ενδοφλέβια ένεση οι ερευνητές εισήγαγαν στο σώμα των πειραματόζωων νανοσωματίδια στα οποία είχαν προσαρτήσει ειδικά αντιγόνα μυελίνης, δηλαδή πρωτεϊνες που σταματούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει την μυελίνη ως ξένο εισβολέα, υποχρεώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα να επανέλθει στις φυσιολογικές αντιδράσεις του και να πάψει να καταστρέφει μόνο του τα νεύρα των ζώων.

Στη συνέχεια, αφού σταμάτησαν την εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας χάρη στη νέα τεχνική, οι επιστήμονες εμπόδισαν την επανεμφάνισή της στα πειραματόζωα για 100 ημέρες, διάστημα που ισοδυναμεί με πολλά χρόνια από τη ζωή ενός ανθρώπου ασθενούς.

Έτσι, στο μέλλον, οι ασθενείς αντί να παίρνουν κάποιο ανοσοκατασταλτικό φάρμακο, μπορούν να κάνουν απλώς τη συγκεκριμένη θεραπεία με νανοσωματίδια, τα οποία επιλεκτικά θα «φρενάρουν» εκείνο το τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος που ευθύνεται για την πρόκληση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr
19.11.2012