Κόπωση

Η αντιμετώπιση της κόπωση απαιτεί σε πρώτη φάση να γνωρίζετε καλά τον εαυτό σας και τις δυνάμεις του και να μην προσπαθήσετε να τον υπερβείτε ή τον πιέσετε να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια από όση μπορεί.

Κάνετε όλες τις κατάλληλες αλλαγές στο σπίτι και στο καθημερινό σας πρόγραμμα ώστε να αποφύγετε περιττή κατανάλωση ενέργειας. Για παράδειγμα μπορείτε να έχετε μία ψηλή καρέκλα στην κουζίνα ώστε να κάθεστε όταν μαγειρεύετε ή κάνετε τις πιο δύσκολες δουλειές της ημέρας το πρωί που είστε πιο ξεκούραστος.

Συνεργαστείτε με τον ιατρό σας για φάρμακα που έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν στην ανιμετώπιση της κόπωσης καθώς και εργοθεραπευτή ο οποίος μπορεί να σας δώσει χρήσιμες συμβουλές για βοηθητικές συσκευές ή τρόπους να καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια.

Ακράτεια ούρων και προβλήματα με τον έλεγχο της κύστης

Η απώλεια του ελέγχου της ούρησης είναι κοινό πρόβλημα για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Είναι σημαντικό να διερευνήσετε πλήρως τα συμπτώματα αυτά με τη βοήθεια του ιατρού σας ώστε να αποκλειστούν άλλα αίτια που μπορούν να τα προκαλέσουν όπως για παράδειγμα προβλήματα με τον προστάτη. Είναι σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά μιας και η ακράτεια ούρων δεν πρέπει να αντιμετωπίζετε με στέρηση των απαραίτητων υγρών. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου λοιμώξεων. Μπορείτε βέβαια να αποφύγετε την κατανάλωση υγρών πριν τη νυχτερινή κατάκλιση και να πίνετε νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της ημέρας. Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ μιας και μπορούν να αυξήσουν τη συχνότητα της ούρησης. Αν τα προβλήματα είναι αρκετά σοβαρά διερευνήστε σε συνεργασία με τον ιατρό που σας παρακολουθεί, την πιθανότητα λήψης φαρμακευτικής αγωγής η οποία μπορεί να βοηθήσει παρόμοια προβλήματα με αποτελεσματικό τρόπο.

Πόνοι και μυικά προβλήματα

Ο πόνος είναι συνήθως αποτέλεσμα τόσο της προσβολής των νεύρων από τη σκλήρυνση κατά πλάκας όσο και μυοσκελετικών προβλημάτων που προκαλούνται από την παθολογική στάση του σώματος και τη σπαστικότητα που συνοδεύει πολλές φορές τη νόσο. Οι αδύναμοι μύες συνήθως προκαλούν πόνο στην πλάτη αλλά πρακτικά οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας βιώνουν πόνους παντού. Και πάλι σε συνεργασία με τον ιατρό ή το φυσιοθεραπευτή σας μπορούν να βρεθούν λύσεις για τον έλεγχο του πόνου που προκαλείται από τις αιτίες που περιγράψαμε. Η σπαστικότητα ή ο τρόμος αντιμετωπίζεται με ειδικά φάρμακα που χορηγούνται συνήθως από το στόμα. Ένα τέτοιο φάρμακο είναι η μπακλοφένη. Σε σοβαρές περιπτώσεις η μπακλοφένη μπορεί να χορηγηθεί με ειδική αντλία που διασφαλίζει ότι τη λαμβάνετε συνεχώς σε δόση ικανή να σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα σας. Πολύ σημαντική εδώ είναι η συνεισφορά της κατάλληλης φυσιοθεραπείας που περιλαμβάνουν ασκήσεις χαλάρωσης, μασάζ πάντα όμως στα πλαίσια ενός εξατομικευμένου προγράμματος που θα λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες σας και τα προβλήματα σας.


Πηγή: www.facebook.com