Παρίσι, Γαλλία
Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής ενός πειραματικού σκευάσματος κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Το φάρμακο επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και σε ορισμένες περιπτώσεις συμβάλλει σε σημαντική βελτίωση της κλινικής εικόνας των ασθενών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας από τον επικεφαλής ερευνητή Αϊμάν Τουρμπάχ, η φάσης ΙΙΙ κλινική δοκιμή του MD1003 για την αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς και δευτεροπαθούς προϊούσας σκλήρυνσης κατά πλάκας «κατάφερε να μειώσει τον ρυθμό προόδου της νόσου και επιπροσθέτως να βελτιώσει την κατάσταση ενός σημαντικού ποσοστού ασθενών».

Σύμφωνα με τον Δρ Τουρμπάχ «σημαντικό ποσοστό των ασθενών που εμφάνισαν βελτίωση σε διάστημα 12 μηνών, σε συνδυασμό με τη μείωση του κινδύνου για επιδείνωση της ασθένειας, δείχνει ότι το MD1003 αποτελεί μια εν δυνάμει σημαντική νέα θεραπεία για τους ασθενείς και τους γιατρούς στο πεδίο της πολλαπλής σκλήρυνσης».

Η γαλλική εταιρεία βιοτεχνολογίας MelDay που αναπτύσσει το MD1003 σκοπεύει να υποβάλλει αίτηση έγκρισης κυκλοφορίας του σκευάσματος έως το τέλος του έτους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ