Ορλάντο Φλόριντα - 4 Αυγούστου 2015
Η γλυκοζαμίνη παράγεται φυσιολογικά από τον ανθρώπινο οργανισμό και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του χόνδρου. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι, ουσίες που υπάρχουν φυσιολογικά στον οργανισμό (θειϊκή γλυκοζαμίνη, θειϊκή χονδροϊτίνη) λιπαίνουν τις αρθρώσεις, αναγεννούν τον αρθρικό χόνδρο με φυσικό τρόπο και βοηθούν στην καλή λειτουργία των αρθρώσεων.
Τελικά, σταδιακά ανακουφίζουν από τον πόνο και τη φλεγμονή, αποκαθιστούν την κινητικότητα της άρθρωσης και προφυλάσσουν το χόνδρο από τη φθορά, ενισχύοντας την αποκατάστασή του. Ωστόσο, φαίνεται ότι η χρήση γλυκοζαμίνης έχει πολλά περισσότερα οφέλη για την υγεία.

Ερευνητές αποκαλύπτουν την γλυκοζαμίνη ως πιθανή φυσική θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Μια ασθένεια αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στον ίδιο τον οργανισμό και οδηγεί σε βλάβη του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου. Σύμφωνα με το Penn State College of Medicine υπάρχουν περίπου 400000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια βρήκαν ότι η γλυκοζαμίνη έχει ως αποτέλεσμα την καταστολή της αυτοάνοσης απόκρισης που συνήθως εμφανίζεται στην σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτό είναι κάτι που θα δώσει ελπίδα στους πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση.

Ο Δρ Μάικλ Δημητρίου και οι συνεργάτες του από το Journal of Biological Chemistry εξηγούν ότι η γλυκοζαμίνη αναστέλλει την ανάπτυξη, καθώς και τη λειτουργία των μη φυσιολογικών Τ-κυττάρων. Τα κύτταρα αυτά κάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των πασχόντων να επιτεθούν το κεντρικό νευρικό ιστό σύστημα το οποίο μονώνει τα νεύρα. Σε μια κλινική δοκιμή σε ζώα διαπιστώθηκε ότι η γλυκοζαμίνη κατέστειλε τα Τ-κύτταρα σε ποντικούς.

Γλυκοζαμίνη
Είναι ουσία απαραίτητη για την παραγωγή του συνδετικού ιστού στον οργανισμό. Είναι υπεύθυνη για την κινητοποίηση της παρασκευής ουσιών που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία των αρθρώσεων, αλλά και για τη διαδικασία επιδιόρθωσής τους.
Μελέτες που έχουν γίνει στο εργαστήριο, έχουν δείξει ότι η γλυκοζαμίνη διαθέτει ήπια αντιφλεγμονώδη δράση. Πολλοί πιστεύουν ότι η χρόνια λήψη γλυκοζαμίνης, που είναι απολύτως εφικτή, λόγω της απουσίας ανεπιθύμητων ενεργειών, καταστέλλει αρκετές φλεγμονώδεις διαδικασίες στον οργανισμό και προστατεύει από παθήσεις.

Μια ομάδα ερευνητών από το Ιατρικό Κολέγιο Jefferson αποκάλυψε ότι σε ένα πείραμα με γλυκοζαμίνη βοήθησε ένα ζώο στην καθυστέρηση της έναρξης των συμπτωμάτων σκλήρυνσης κατά πλάκας. Διαπίστωσαν επίσης ότι ηταν φυσικό συστατικό που έχει βοηθήσει στην βελτιώσει και την ικανότητα των ποντικών.

Έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που βρήκαν ότι η γλυκοζαμίνη θα μπορούσε να έχει μεγάλες δυνατότητες ίασης για τις συνθήκες που επηρεάζουν τον άνθρωπο. Πολλοί άνθρωποι ιδιαίτερα εκείνων που υποφέρουν από παθήσεις όπως η αρθρίτιδα έχουν αναφέρει ότι έχουν βιώσει σημαντικές βελτιώσεις στον πόνο τους και την κινητικότητα, με τη χρήση γλυκοζαμίνης.

Πηγή: www.menafn.com