Η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) είναι μια καταστροφική, προοδευτική ασθένεια του νευρικού συστήματος. Είναι γιατί προκαλεί την απώλεια της μυελίνης, μια λιπαρή ουσία που αναδιπλώνεται γύρω από τα νευρικά κύτταρα και τους επιτρέπει να διεξάγουν παρορμήσεις και να επικοινωνούν. Όταν η μυελίνη έχει χαθεί, οι περιοχές βλάβης που ονομάζονται "αλλοιώσεις" το αποτέλεσμα είναι, χωρίς προειδοποίηση να προκαλέσει απώλεια της κίνησης, όρασης, πόνο και το προβλήματα της αίσθησης.

Μια νέα μελέτη , που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουλίου στο περιοδικό Public Library of Science (PLoS) One,  αξιολογείται κατά πόσον οι τεχνικές απεικόνισης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση στης νευρολογικές βλάβες σε ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας. Η μελέτη προσπάθησε επίσης να καταλάβουμε αν οι άνθρωποι με διαφορετικό χρόνο διάρκειας έχουν διαφορετικούς τύπους αλλοιώσεων.

Δεκαεπτά άτομα με ΣΚΠ ή κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο (ένα πρώιμο στάδιο της σκλήρυνσης κατά πλάκας) συμμετείχαν στη μελέτη. Οι άνθρωποι διαιρέθηκαν σε δύο ομάδες, τα άτομα με σύντομη διάρκεια της νόσου (λιγότερο από 60 μήνες) και 11 με μακρά διάρκεια της νόσου (περισσότερο από 60 μήνες). Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία (MRI) για να συγκρίνουν την ζημιά στο νευρικό σύστημα των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Οι επιστήμονες, που εδρεύουν στο Βερολίνο, διαπίστωσαν ότι λιγότεροι άνθρωποι στην ομάδα μεγάλης διάρκειας ασθένειας είχαν αυτό που είναι γνωστό ως «πρότυπο αλλαγή φάσης» σε σύγκριση με τα άτομα της ομάδας της σύντομης διάρκειας της νόσου.

Αυτές οι αλλαγές φάσης θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι υπάρχει φλεγμονή γύρω από τις βλάβες, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινά μια επίθεση εναντίον της μυελίνης. Οι ερευνητές πρότειναν ότι η διαφορά μπορεί να έχει να κάνει με τις παλαιότερες βλάβες να μην είναι πλέον ένας τόπος σε μια επίθεση στο ανοσοποιητικό, αλλά μάλλον μια περιοχή όπου η ζημιά είχε ήδη γίνει.
Συνολικά, αυτή η μελέτη έδειξε ότι η έκταση και η διάρκεια της βλάβης MS θα μπορούσε να ανιχνευθεί χρησιμοποιώντας MR απεικόνιση και αναλύοντας τις ειδικές ιδιότητες των βλαβών. Στο έγγραφο, οι επιστήμονες σημείωσαν ότι σε αυτή τη συγχρονική μελέτη προσδιορίζονται διαφορετικά πρότυπα των αλλαγών φάσης σε βλάβες των ασθενών με ΣΚΠ με βραχυπρόθεσμους και μακροχρόνια ασθένεια.

Οι διαχρονικές μελέτες δικαιολογούνται να αποδείξουν ότι η απεικόνιση φάσης MR είναι χρήσιμη για τον προσδιορισμό της δραστηριότητας και το στάδιο ανάπτυξης των επιμέρους πλακών MS.
Η μαγνητική τομογραφία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένα χρήσιμο κλινικό εργαλείο για την κατανόηση του πόσο καιρό MS έχει προχωρήσει, καθώς και για την κατανόηση, επίσης, αν οι βλάβες αντιπροσωπεύουν περιοχές με φλεγμονή ή βλάβες που ήδη υπάρχουν. Στο μέλλον, αυτό θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να κατευθύνει την επιλογή των θεραπειών MS, εξατομικευμένη για τον συγκεκριμένο ασθενή.