"Ξύπνησα ένα πρωί και το δεξί χέρι μου ήταν μουδιασμένο. Σκέφτηκα ότι μάλλον κοιμήθηκα στραβά και ό,τι θα περάσει. Λίγες μέρες αργότερα, είχε χειροτερέψει και το αριστερό μου είχε αρχίσει να μουδιάζει και αυτό. Πολύ άσχημο αυτό για μένα, καθώς είμαι αριστερόχειρας και δασκάλα και πρέπει να γράφω όλη μέρα.
Δύο εβδομάδες μετά, το δεξί χέρι μου ήταν καλύτερα, αλλά το αριστερό πλευρό μου ήταν χειρότερα και το πόδι μου ήταν μουδιασμένο πάρα πολύ. Δυσκολευόμουν πολύ στο περπάτημα, στο γράψιμο, στο να κουμπώνω τα ρούχα μου....

Τι συνέβαινε;
"Βίωνα έντονο μούδιασμα, ένα από τα πιο κοινά και συχνά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατα πλάκας. Η περίπτωση μου ήταν αρκετά σοβαρή και μου δημιουργούσε μεγάλη δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες μου."
Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, "Μούδιασμα ορίζεται ως η απώλεια της αίσθησης σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως η αίσθηση καρφίτσας-βελόνας, το κάψιμο και το μυρμήγκιασμα. Το μούδιασμα συνήθως προκαλείται από βλάβη, ερεθισμό, ή συμπίεση ενός μοναδικού κλάδου του νεύρου, ή αρκετά νεύρα μαζί ".

Η μυελίνη που καλύπτει τα νεύρα μας έχει καταστραφεί κατά τόπους σε άτομα με ΣΚΠ, και εξηγεί γιατί το μούδιασμα είναι ένα από τα πιο κοινά και τα πρώτα συμπτώματα των ανθρώπων με ΣΚΠ.

Πώς μπορούμε να επανακτήσουμε την αίσθηση;
Η πιο κοινή θεραπεία για το μούδιασμα είναι από τρεις πέντε ημέρες υψηλή δόση ενδοφλέβιων στεροειδών. Σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να ακολουθείται επίσης από σταδιακή μείωση των στεροειδών με την λήψη χαπιών.
Υπάρχει και μια άλλη επιλογή για τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με την ενδοφλέβια φαρμακευτική αγωγή. Είναι μια ένεση από gel που βοηθά στην τόνωση του φλοιού των επινεφριδίων αδένων. Μερικές φορές, αν το μούδιασμα επηρεάζει την ικανότητά σας να ολοκληρώσετε τις καθημερινές εργασίες σας, μια θεραπεία αποκατάστασης συνιστάται επίσης για να βοηθήσει να ανακτήσει στον έλεγχο των άκρων.

Εγώ έκανα πέντε ημέρες ενδοφλέβια θεραπεία και άλλες δέκα μέρες με χάπια κορτιζόνης. Είχα κάποια προβλήματα από τις παρενέργειες των στεροειδών, όπως μια μεταλλική γεύση στο στόμα μου.
Μετά από μία μόλις ημέρα με στεροειδή, άρχισα να παρατηρώ στον εαυτό βελτιώση αλλά πέρασα μια εβδομάδα σε ένα κέντρο αποκατάστασης για να ανακτήσω τον έλεγχο στο αριστερό μου πόδι και χέρι μου. Όταν τελείωσα την θεραπεία, άρχισα να αισθάνομαι ότι είμαι και πάλι σε θέση να περπατήσω πιο φυσιολογικά, να γράφω καλύτερα, και να επιστρέψω στις δραστηριότητές μου.. "

Έχετε νοιώσει ποτέ μούδιασμα; Ήταν το πρώτη σου σύμπτωμα; Τι σας βοήθησε να ανακτήσετε ξανά την αίσθηση;
Η Vanessa είναι 28 ετών και ζει στη Μασαχουσέτη με το σύζυγό της και των 7 ετών γιο της, που ονομάζεται Rocky. Εργάζεται σε ένα δημοτικό σχολείο ως εκπαιδευτής φυσικής κατάστασης. Διαγνώστηκε τον Απρίλιο του 2014 με υποτροπή-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας και αυτή τη στιγμή παίρνει Tecfidera. Της αρέσει να περνάει τον ελεύθερό της χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους της και να ταξιδεύει.

Πηγή : moderndayms.com