Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι μια ορμόνη που κορυφώνεται στο τέλος της κύησης μπορεί να μύωση τις εξάρσεις στη σκλήρυνση κατά πλάκας. 
Τα αποτελέσματα αυτής  της ορμόνης μια πιθανή θεραπεία για τις γυναίκες που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, μια εξουθενωτική ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό επιτίθεται στη μόνωσης που τυλίγεται γύρω από ίνες των νευρικών κυττάρων.

Μια περίεργη παρατήρηση ξεκίνησε αυτή τη γραμμή της έρευνας: Η εγκυμοσύνη προσφέρει μια προσωρινή αναστολή για τις γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας. Από αυτή την ανακάλυψη, τη δεκαετία του 1990, οι επιστήμονες έχουν διαπιστωθεί εάν ορισμένες ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να καταπολεμήσουν την σκλήρυνση κατά πλάκας  σε γυναίκες που δεν είναι έγκυες.

Εκτός από ένα πρότυπο φάρμακο MS, 164 οι γυναίκες με MS έλαβαν είτε ψευδοφάρμακο ή οιστριόλη, ένα οιστρογόνο που γίνετε από τον πλακούντα που κορυφώνεται προς το τέλος της εγκυμοσύνης. Μετά από δύο χρόνια, οι γυναίκες που έλαβαν οιστριόλη είχαν κατά μέσο όρο 0,25 υποτροπές ανά έτος, ενώ οι γυναίκες που έλαβαν το ψευδοφάρμακο είχαν 0,37 υποτροπές το χρόνο, επισήμανε η Καθηγητής, Νευρολογίας του UCLA  Rhonda Voskuhl και οι συνεργάτες της, στις 24 Νοεμβρίου στο Lancet Neurology. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν εάν με την οστριόλη θα έχουν παρόμοια αποτελέσματα σε άνδρες με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τα αποτελέσματα δικαιολογούν μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή, λένε οι ερευνητές. Ένα συνοδευτικό σχόλιο στο ίδιο τεύχος του Lancet Neurology όμως αμφισβητεί τα αποτελέσματα. Η ειδικός νευρολογίας MS, Annette Langer-Gould του Kaiser Permanente στην Pasadena της Καλιφόρνιας γραφεί ότι εγείρει ζητήματα μεθοδολογίας η εγκυμοσύνη και έρχεται με μια σειρά από αλλαγές που θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνες για την προστασία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.


Πηγή: www.sciencenews.org