Μόλις τρία είναι τα καταστήματα εστίασης στο Βόλο, που είναι 100% προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρίες. Αυτό προέκυψε στο πλαίσιο της προσπάθειας που έγινε για καταγραφή ανεμπόδιστων διαδρομών και προσβάσιμων σημείων για τα ΑμεΑ στην πόλη μας, που θα «ανέβουν» στη διαδικτυακή πλατφόρμα “prosvasis”.

Η έρευνα εστιάστηκε κυρίως σε καταστήματα εστίασης και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα, Πέτρο Μπέλλο, εντοπίστηκαν μόλις μία επιχείρηση στην παραλία, μία στα Παλιά και ακόμη μία τέρμα Κύρπου, στην περιοχή Καραγάτς, οι οποίες είναι προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρίες, δηλαδή διαθέτουν ράμπα, θέση στάθμευσης και τουαλέτα και χαρακτήρισε απογοητευτικό το ποσοστό.

«Ο Βόλος έχει προϋποθέσεις για να γίνει πρότυπο στην προσβασιμότητα, αλλά χρειάζεται αρκετή δουλειά, τόσο από πλευράς Δήμου και υπολοίπων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και από πλευράς ιδιωτών», υπογράμμισε ο κ. Μπέλλος.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εικόνα που έχει η κα. Έφη Δασκαλοπούλου, συνιδρύτρια της διαδικτυακής πλατφόρμας “prosvasis”, ο Βόλος είναι σε καλή κατάσταση όσον αφορά την προσβασιμότητα, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πόλεις που επισκέφθηκε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν βελτιώσεις.
Να σημειωθεί ότι ο Βόλος αποτελεί τον τελευταίο σταθμό του προγράμματος, που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που έχει σαν στόχο την καταγραφή προσβάσιμων σημείων στις Ελληνικές πόλεις. Αντίστοιχη καταγραφή έχει γίνει στην Καλαμάτα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλονίκη, την Κω, τη Ρόδο και την Κομοτηνή.

Σε ότι αφορά τη διαδικτυακή πλατφόρμα “prosvasis”, οι οδικοί χάρτες πρόσβασης είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τα άτομα με κινητικά προβλήματα και θα ευαισθητοποιήσει περισσότερο τους πολίτες πάνω στην ιδέα της ανεμπόδιστης πρόσβασης, ενώ παράλληλα θα τους ενεργοποιήσει ώστε να προσθέτουν και οι ίδιοι περισσότερα προσβάσιμα σημεία που ίσως δεν εντοπίστηκαν στην πρώτη καταγραφή.

ΝΙΚΗ ΜΟΥΛΑ