Αν και η σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζεται συνήθως στους ενήλικες, μπορεί να διαγνωστεί και σε παιδιά και εφήβους. Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να εμφανιστεί διαφορετικά στα παιδιά. Μπορεί να αρχίσει μετά από μια περίοδο νευρολογικών συμπτωμάτων που ονομάζονται οξεία διάσπαρτη εγκεφαλοµυελίτιδα. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ο πονοκέφαλος, ο λήθαργος, το κώμα, οι σπασμοί, ο πυρετός και ο άκαμπτος λαιμός. Ωστόσο, άλλα παιδιά συνεχίζουν να έχουν ή να εμφανίζουν επιπλέον συμπτώματα, που ανταποκρίνονται στα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η νόσος εκτιμάται ότι εξελίσσεται πιο αργά στα παιδιά. Ωστόσο μπορεί να συμβεί σημαντική αναπηρία σε μικρότερη ηλικία σε ανθρώπους των οποίων η νόσος άρχισε στην παιδική ή εφηβική ηλικία.
Οι νοητικές και ψυχολογικές συνέπειες πιθανόν είναι μεγαλύτερες στα παιδιά και τους εφήβους και μπορεί να επηρεάσουν την ακαδημαϊκή επίδοση, την αυτοεικόνα και τις σχέσεις.

Τα συμπτώματα στα παιδιά είναι παρόμοια με αυτά των μεγάλων και μπορεί να περιλαμβάνουν

    ■ Προβλήματα ελέγχου της κύστης ή των κινήσεων του εντέρου
    ■ Αδυναμία
    ■ Προβλήματα με το περπάτημα
    ■ Αλλαγές στην όραση
    ■ Μυϊκούς σπασμούς
    ■ Αλλαγές στις αισθήσεις, μούδιασμα και κάψιμο
    ■ Τρέμουλο
    ■ Επιπλέον, παιδιά μπορεί να εμφανίσουν σπασμούς και λήθαργο.
    ■ Tα συμπτώματα μπορεί να έχουν διακυμάνσεις, να είναι ελαφριά ή σοβαρά και να διαρκούν λίγο ή πολύ καιρό.

Αγωγή

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία υπάρχουν αρκετές αγωγές που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των παιδιών που πάσχουν. Η αγωγή στα παιδιά όπως και στους ενήλικες έχει τρεις στόχους. Την αντιμετώπιση των υποτροπών, την πρόληψη μελλοντικών επεισοδίων και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η αντιμετώπιση της νόσου στα παιδιά

Κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται για τη μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη κατά τη διάρκεια μιας υποτροπής. Αν και τα περισσότερα παιδιά ανέχονται καλά τα συγκεκριμένα φάρμακα σε ορισμένα εμφανίζονται παρενέργειες, όπως πεσμένη διάθεση και αλλαγές συμπεριφοράς, αύξηση της πίεσης και του σακχάρου και ερεθισμό του στομάχου.
Αν δεν οδηγούν σε αρκετή βελτίωση άλλες αγωγές όπως η IVIG και η αντικατάσταση πλάσματος είναι διαθέσιμες.

Πρόληψη των υποτροπών

Αν και τα κορτικοστεροειδή βελτιώνουν τις υποτροπές δεν τις εμποδίζουν. Οι γιατροί συνταγογραφούν άλλα είδη φαρμάκων για το συγκεκριμένο σκοπό. Ενώ μειώνουν τους αριθμούς των ώσεων τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.
Επιπλέον μπορούν να συσταθούν αγωγές για συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως μυϊκοί σπασμοί, κούραση και κατάθλιψη.
Όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα, μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες.

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων

Συμπτώματα όπως η κούραση, το μούδιασμα ή το κάψιμο, η μυϊκή δυσκαμψία και η κατάθλιψη μπορούν ενδεχομένως να παραμείνουν μετά την ώση. Ευτυχώς υπάρχουν πολλές αγωγές, όπως φυσιοθεραπεία, συμβουλευτική και φάρμακα που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν αποδίδονται όλα τα συμπτώματα που εμφανίζει ένα παιδί με τη νόσο σε αυτή. Παιδιά με σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζουν τις ίδιες νόσους με άλλα παιδιά. Ο πυρετός ή οι λοιμώξεις μπορεί ενδεχομένως να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της νόσου παροδικά, αλλά γενικά τα συμπτώματα βελτιώνονται όταν υποχωρήσει ο πυρετός ή η λοίμωξη.

Πηγή: www.iatronet.gr