Σε μεγάλη ταλαιπωρία υποβάλλονται οι ασθενείς των μικρών νησιών που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας και για τη συνταγογράφηση φαρμάκων πρέπει να μεταβούν σε σημείο όπου υπάρχει κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ. 

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Μάνος Κόνσολας και Βασίλης Οικονόμου, με ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ζητούν να ενημερωθούν για τις ενέργειες επίλυσης του προβλήματος.

Όπως υποστηρίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, οι ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας στις νησιωτικές περιοχές και ιδιαίτερα στα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων, πρέπει να μεταβούν υποχρεωτικά στη Ρόδο ή στην Κω αφού η διάθεση των φαρμάκων σοβαρών παθήσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω του ΕΟΠΥΥ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πέραν της σωματικής και ψυχικής τους ταλαιπωρία, επιβαρύνονται και με την οικονομική δαπάνη για τις μετακινήσεις τους.

Σύμφωνα με τους κ.κ. Κόνσολα και Οικόνομου «κάποιοι από τους ασθενείς βρίσκονται σε εμφανή αδυναμία για να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης τους και αναγκάζεται να τα καλύψει ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Δωδεκανήσου. Πολλές φορές, μάλιστα, πρέπει να διανυκτερεύσουν στη Ρόδο ή στην Κω αφού, είτε υπάρχει απαγορευτικό, είτε δεν υπάρχει δρομολόγιο επιστροφής την ίδια ημέρα».

Ως εκ τούτου οι δύο βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Υγείας, εάν γνωρίζει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας στα μικρά νησιά και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να διευκολυνθεί και να ανακουφιστεί αυτή η ομάδα των συνανθρώπων μας.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr