Καταγγελία από το Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Χίου ενημερώνει ότι δύο μέλη του, οι Κ.Κ. και Γ.Α., πέρασαν πρόσφατα από Κ.Ε.ΠΑ αλλά δεν τους χορηγήθηκε το αντίστοιχο ποσοστό ώστε να έχουν δικαίωμα για εξωϊδρυματικό επίδομα, καταγγέλλοντας ότι οι συγκεκριμένες επιτροπές στόχο έχουν να μειώνουν τα ποσοστά αναπηρίας, ακόμα και σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας επιδιώκοντας τη μείωση των δαπανών.

«Ο συνάδελφος», αναφέρει η ανακοίνωση, «προσήλθε στην επιτροπή με καρότσι και η συναδέλφισσα με όσες δυνάμεις της απομένουν. Στο μεν συνάδελφο ο οποίος έχει ένα παιδί και ζει με σύνταξη 400 ευρώ αποδόθηκε ποσοστό 75% από το οποίο το 20% αντιστοιχεί σε πάθηση πέρα της ΣΚΠ, ενώ στη συνάδελφο δόθηκε ποσοστό 67%! Και οι δυο δεν δικαιούνται επίδομα».

Το Σωματείο δηλώνει την πλήρη στήριξή του στα δύο μέλη του και καλεί όλους να μην σκύψουν το κεφάλι. «Είχαμε έγκαιρα επισημάνει το ρόλο των Κ.Ε.ΠΑ ως «κόφτες» των δικαιωμάτων μας (27/1/2017 – Ανακοίνωση: Αναπηρικά επιδόματα και Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) - Νέες σαρωτικές περικοπές στα Άτομα με Αναπηρία)», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

 «Η λογική που λέει «Δεν θα τολμήσουν να με κόψουν γιατί έχω ΣΚΠ», «θα εξαιρεθώ», η επίκληση του «ανθρωπισμού» σε αυτές τις επιτροπές, αποδεικνύεται αυταπάτη.

Πρόκειται για επιτροπές που στήθηκαν ώστε συνειδητά να περικόψουν και να αποκλείσουν χιλιάδες συναδέλφους από την πρόσβαση σε ό, τι έχει απομείνει όρθιο από αυτά που δικαιούμαστε με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων στο όνομα μιας κρίσης που δεν δημιουργήσαμε εμείς με την αναπηρία μας.

Είναι εξωφρενικό συνάδελφοί μας να απορρίπτονται από αυτό που έχουν δικαίωμα με κριτήριο αν μπορούν να κάνουν 2,3 ή 10 βήματα, από επιτροπές που κάνουν τα «Στραβά μάτια» σε ένα πρόβλημα όπως η ΣΚΠ, με πολλές προεκτάσεις.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μετατρέψουν σε υπόθεση του Σωματείου και όχι ατομική τους, την εξέτασή τους στα Κ.Ε.ΠΑ και ό,τι αφορά την πάθησή μας. Να ενημερώνουν έγκαιρα το Σωματείο ώστε να δίνουμε το παρόν στις επιτροπές, με απαίτηση να ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα των ατόμων με ΣΚΠ.

Κανείς να μην χαμηλώσει τον πήχη των αναγκών μας! Ας σκεφτούμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας, τον περίγυρο που μας στηρίζει και σήμερα βάλλεται από παντού.

Απαιτούμε:

-  Άμεση χορήγηση επιδόματος, μονάχα με τη διάγνωση «Πολλαπλή σκλήρυνση», χωρίς να αναζητούμε «παραπληγικούς», «τετραπληγικούς» κλπ.

-  Ένταξη της ΣΚΠ στις παθήσεις, που δεν θα επανεξετάζονται από τα Κ.ΕΠΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απαιτούμε η ΣΚΠ ως ανίατη ασθένεια να αντιμετωπιστεί αναλόγως.

Δεν θα ανεχτούμε να μας διαχωρίζουν με βάση τη βαρύτητα των συμπτωμάτων μας, το διαχωρισμό μας σε ασθενείς που βρίσκονται σε αναπηρικό αμαξίδιο ή όχι, πολύ περισσότερο να μας διαχωρίζουν από τους υπόλοιπους συναδέλφους με αναπηρία, που από κοινού αγωνιζόμαστε.»

Πηγή: www.alithia.gr