Όλοι θέλουμε να διατηρήσουμε την επιδερμίδα μας όσο πιο νεανική και υγιή μπορούμε, ειδικά όσο περνούν τα χρόνια. Και, τις περισσότερες φορές, αυτό που μας έρχεται αμέσως στο μυαλό είναι διάφορες κρέμες και καλλυντικά προϊόντα, που αδειάζουν το πορτοφόλι μας και έχουν αμφίβολα αποτελέσματα.

Κι όμως, το μυστικό για λαμπερό δέρμα μπορεί να κρύβεται σε κάτι πολύ πιο απλό και… καθημερινό. Υπάρχουν συστατικά στην διατροφή μας που επηρεάζουν την επιδερμίδα μας εκ των έσω, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τα σημάδια πρόωρης γήρανσης, ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και φροντίζουν να νιώθουμε λαμπεροί και υγιείς με κάθε πιθανό τρόπο. Είμαστε σίγουροι ότι τα περισσότερα βρίσκονται ήδη στην διατροφή σας, πάμε όμως να δούμε λίγο πιο αναλυτικά ποια είναι αυτά...

Πράσινο τσάι

Οι πολυφαινόλες που περιέχει το πράσινο τσάι είναι από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούμε να προσλάβουμε. Πέρα από αυτό, βέβαια, το πράσινο τσάι έχει αποδεδειγμένα οφέλη για τον οργανισμό μας - είναι, μάλιστα, αντικαρκινικό - και δεν μας επιβαρύνει καθόλου. Περιέχει λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ, και αποτελεί τέλεια εναλλακτική για τα πρωινά μας. Αλλιώς, δοκιμάστε να γεμίσετε ένα ποτήρι με πάγο με πράσινο τσάι, για να το απολαύσετε δροσερό και να σας τονώσει.

Μέλι

Το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικά, και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιετίες για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε ότι, επειδή έχει σημαντικά οφέλη, αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι πρακτικά άλλη μια πηγή ζάχαρης, άρα πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση. Χρησιμοποιήστε λίγο για να γλυκάνετε το τσάι σας, ή για να συνοδεύσετε μια μερίδα γιαούρτι.

Αγγούρι

Τα αγγούρια αποτελούνται κατά 96% από νερό, άρα είναι ίσως από τα καλύτερα λαχανικά για ενυδάτωση. Λίγες φέτες μπορούν να αποτελέσουν δροσιστικό σνακ, κλειδώνοντας ταυτόχρονα υγρασία στην επιδερμίδα, ώστε να μην ξηραίνεται. Χρησιμοποιήστε ελεύθερα το αγγούρι στις σαλάτες και στα σάντουιτς που φτιάχνετε.

Ντομάτες

Οι ντομάτες περιέχουν σε μεγάλη συγκέντρωση το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο προστατεύει τον οργανισμό μας από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου (και όλες τις επιπλοκές που μπορούν να προκαλέσουν). Οι ντομάτες είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες και έχουν τεράστια οφέλη, συνεπώς μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε ελεύθερα στην μαγειρική μας, να γίνουμε δημιουργικοί και να τις αφήσουμε να νοστιμίσουν τα πιάτα μας.

Σολομός

Τα ακόρεστα, ωμέγα-3 λιπαρά του σολομού (και των ψαριών όπως ο τόνος, οι σαρδέλες και οι αντσούγιες) έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και “καθαρίζουν” την επιδερμίδα μας. Επιπλέον, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο παθήσεων του δέρματος που σχετίζονται με φλεγμονές, όπως το έκζεμα. Βέβαια, γνωρίζουμε ότι αυτά είναι λίγα μόνο από τα πραγματικά τεράστια οφέλη που έχουν αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα για τον οργανισμό μας. Αν δεν λατρεύεται και τόσο αυτά τα ψάρια, ή αν ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή, μπορείτε να προσλάβετε τα ωμέγα-3 από τον λιναρόσπορο ή τα καρύδια.

Γλυκοπατάτες

Ακόμη ένας λόγος για να λατρέψουμε τον πιο γλυκό ξάδερφο της πατάτας· είναι εξαιρετική πηγή β-καροτένιου, του αντιοξειδωτικού που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α μέσα στον οργανισμό μας, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Επιπλέον, μια μερίδα γλυκοπατάτες προσφέρει μεγάλες ποσότητες αναγκαίων φυτικών ινών. Ψήστε τις με τα αγαπημένα σας μπαχαρικά για έναν ιδιαίτερο συνδυασμό γεύσεων, ή απολαύστε τις βραστές με άλλα λαχανικά σε μία βελουτέ σούπα.

Μούρα

Τα bluebberies, τα φραμπουάζ, τα blackberries και οι φράουλες περιέχουν τεράστιες ποσότητες φυτικών ινών και πανίσχυρων αντιοξειδωτικών που - μεταξύ πολλών άλλων - έχουν αντιγηραντική δράση. Φροντίστε να έχετε τακτικά διαθέσιμα μούρα για να τα καταναλώσετε ως σνακ, ή ενσωματώστε στα στο πρωινό σας, με γιαούρτι, βρώμη ή μέσα σε ένα θρεπτικό smoothie.

Νερό

Δεδομένο, αλλά αναγκαίο να το σημειώσουμε, άλλωστε, υπολογίζεται πως οι περισσότεροι από εμάς δεν καταναλώνουμε όσο νερό απαιτεί ο οργανισμός μας καθημερινά. Το νερό είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να έχουμε υγιές δέρμα, να παραμένουμε ενυδατωμένοι και να δουλεύουν όλα μας τα ζωτικά όργανα σωστά. Συνεπώς, πιείτε περισσότερο νερό!

Γράφει: Διάκος Θοδωρής
Πηγή: www.iatronet.gr