Εάν νιώθεις ότι σέρνεσαι τώρα τελευταία ή ότι σου λείπουν κάποιες βιταμίνες ή χρειάζεται να σπρώξεις λίγο τον οργανισμό σου με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Αναζήτησε αυτό που θα σου δώσει ζωντάνια και ενέργεια. Η λύση υπάρχει και απέχει όσο το πλησιέστερο φαρμακείο, δηλαδή μ’ ένα κλικ!


1 Βιταμίνη Β12: η βιταμίνη της ενέργειας

Η υδροδιαλυτή βιταμίνη B12 ή κοβαλαμίνη είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό, και δεν είναι τυχαίο ότι λέγεται και «βιταμίνη της ενέργειας». Τι κάνει; Συμβάλλει στη σύνθεση του DNA (μέσω του φυλλικού οξέως), συμμετέχει σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες και είναι απαραίτητη για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Πηγές: Βρίσκεται στο κρέας, το συκώτι, τα πουλερικά, καθώς και στα ψάρια και τα οστρακοειδή, τα αυγά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά.


2 Συνένζυμο Q10: για αντοχή στην άσκηση

Το συνένζυμο Q10 είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας των κυττάτων ενώ τα προστατεύει από τη βλαπτική δράση των ελευθέρων ριζών. Τα κύτταρα του σώματός μας περιέχουν το μιτοχόνδριο, μέσα στο οποίο επιτελούνται διάφορες πολύπλοκες διεργασίες, οι οποίες μετατρέπουν τη χημική ενέργεια των τροφίμων (τις θερμίδες) σε μία άλλη μορφή ενέργειας, τη βιολογική. Το συνένζυμο Q10 είναι ένας απαραίτητος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα.

Πηγές: Το συνένζυμο αυτό περιέχεται σε ορισμένα είδη ψαριών (σαρδέλα και σκουμπρί), στο φύτρο της σόγιας και στο κοτόπουλο.

3 Καρνιτίνη: για αποκατάσταση μετά από άσκηση

Εάν θέλεις να ενισχύσεις τη ζωτικότητά σου η καρνιτίνη έχει τη δυνατότητα να σου χαρίσει ενέργεια και ζωντάνια. Η καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ που εκτελεί πολλές ζωτικές λειτουργίες στον οργανισμό και τον βοηθά στην παραγωγή της ενέργειας. Κατά τη διαδικασία της παραγωγής ενέργειας, η καρνιτίνη μεταφέρει λιπαρά οξέα στα κύτταρα, τα οποία μετατρέπονται σε ενέργεια για να την χρησιμοποιήσουν η καρδιά, οι μύες και οι άλλοι ιστοί του σώματος. Η καρνιτίνη ενισχύει την αντοχή όσων έχουν αποδυναμωθεί από κάποια ασθένεια και ετην αποκατάσταση των μυών ύστερα από σκληρή προπόνηση. Τέλος, παίζει βασικό ρόλο στον μεταβολισμό του λίπους. Διάβασε σχετικά: L-Καρνιτίνη: να την πάρεις ή όχι;

Πηγές: Βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και στα κρέατα.

4 Ashwaganda: συμβάλλει στο σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης

Αυτό το βότανο θεωρείται θαυματουργό γιατί εχει πολύ δυνατές τονωτικές και προσαρμογενείς ιδιότητες, έχει αποδεδειγμένες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθά στο σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό. Πολλοί το ονομάζουν το αγιουρβεδικό ginseng λόγω της δράσης που έχει στην ενίσχυση της δύναμης και της αντοχής στον οργανισμό.

Πηγές: Mπορείς να βρεις τη ρίζα του σε καταστήματα με βότανα αλλά και συμπληρώματα διατροφής.

5 Korean Ginseng: βελτιώνει την αντοχή

Είναι ένας από τους καλύτερους φυσικούς τρόπους για να τονώσεις σώμα και πνεύμα. Προσφέρει ευεξία και μακροζωία, απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό, βοηθά στην απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων και συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Βελτιώνει και αυξάνει την αντοχή και την ερωτική διάθεση, ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο και την κόπωση και ενισχύει τη μνήμη. Διάβασε σχετικά: 6 συμπληρώματα διατροφής για καλύτερη στύση απόψε!

Πηγές: Ρίζα ginseng μπορείς να βρεις σε καταστήματα με βότανα, αλλά είναι αρκετά ακριβή. Κυκλοφορεί, επίσης, σε συμπληρώματα ενώ κάποιοι χυμοί περιέχουν εκχύλισμα του βοτάνου.

6 Βασιλικός πολτός: για αναζωογόνηση

Ο βασιλικός πολτός έγινε γνωστός το 1954, όταν ο πάπας Πίος ο 12ος, ο οποίος πλησίαζε το θάνατο από βαθειά γηρατειά, κατανάλωσε βασιλικό πολτό και ανέκαμψε μυστηριωδώς. Από τότε οι φήμες για τις θεραπευτικές του δράσεις έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις.Είναι πλούσιος σε σάκχαρα, αμινοξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και αποτελεί φυσική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Αυξάνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις, τονώνει τη μνήμη, την αντοχή, την γονιμότητα και τη σεξουαλική απόδοση, ενώ έχει αντισηπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Συστήνεται ένα κουταλάκι του γλυκού ενώ είσαι νηστικός κάτω από τη γλώσσα μέχρι να διαλυθεί.

Πηγές: Ο βασιλικός πολτός διατίθεται σε διάφορες μορφές, ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας. Υπάρχει νωπός και κατεψυγμένος βασιλικός πολτός, αποξηραμένος και επεξεργασμένος βασιλικός, πολτός, σε συμληρώματα διατροφής, κάψουλες ή χάπια όπου αναμιγνύεται με άλλες φυσικές τροφές όπως ζύμες, μέλι ή και λακτόζη και σε αμπούλες για φαρμακευτική χρήση.


Πηγή: www.wefit.gr