Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν τρόπο να προβλέπουν την πραγματική βιολογική ηλικία του εγκεφάλου ενός ανθρώπου και βάσει αυτής να υπολογίζουν τον ατομικό κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Molecular Psychiatry.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον Δρ Τζέιμς Κόουλ, συνδύασαν μαγνητικές απεικονιστικές τεχνικές με αλγόριθμους μηχανικής μάθησης. Στη συνέχεια εκπαίδευσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές να βρίσκουν την βιολογική ηλικία του εγκεφάλου και κατά πόσο αυτή διαφέρει από τη χρονολογική ηλικία του ανθρώπου, ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η απώλεια λευκής και φαιάς ουσίας (βασικός δείκτης γήρανσης του εγκεφάλου).

Όσο μεγαλύτερη ήταν η διαφορά ανάμεσα στις δύο ηλικίες (την εγκεφαλική και τη χρονολογική), τόσο πιο επιβαρυμένη ήταν η σωματική και η ψυχική υγεία κάποιου και τόσο πιο αυξημένος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες υπέβαλαν εθελοντές σε μια σειρά από τεστ και διαπίστωσαν ότι όσο πιο γερασμένος ήταν ο εγκέφαλός τους, συγκριτικά πάντα με την χρονολογική τους ηλικία, τόσο χειρότερες επιδόσεις είχαν αναφορικά με την μυική δύναμη, τη λειτουργία των πνευμόνων, την ταχύτητα βαδίσματος κ.α. Ήταν επίσης πιθανότερο να πεθάνουν πριν τα 80.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι κατά μέσο όρο για τους άρρωστους άνδρες η απόκλιση μεταξύ εγκεφαλικής και χρονολογικής ηλικίας τους είναι τα οκτώ χρόνια, ενώ για τις γυναίκες μόνο δύο χρόνια. Δηλαδή, ο εγκέφαλος ενός άνδρα φαίνεται να γερνάει πρόωρα περισσότερο από ό,τι μιας γυναίκας.  

Αν και, όπως είπαν οι επιστήμονες, η τεχνική δεν είναι έτοιμη ακόμη για να αξιοποιηθεί κλινικά (μπορεί να σφάλει έως και πέντε χρόνια για την εγκεφαλική ηλικία κάποιου), στο μέλλον πιθανώς θα χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικό εργαλείο, που θα βοηθήσει τους γιατρούς να επεμβαίνουν έγκαιρα στις ασθένειες.

«Μελλοντικά κάποιος μπορεί να πηγαίνει στο γιατρό, να εξετάζει τον εγκέφαλό του και ο γιατρός να του λέει ότι ‘ο εγκέφαλός σου είναι δέκα χρόνια πιο γερασμένος από ό,τι θα έπρεπε να είναι'. Οπότε θα τον συμβουλεύσει να αλλάξει τη διατροφή του ή τον τρόπο ζωής του ή να αρχίσει κάποια θεραπεία. Προς το παρόν πάντως, η μέθοδος δεν είναι επαρκώς ακριβής για να χρησιμοποιηθεί σε προσωπικό επίπεδο», εξηγεί ο Δρ Κόουλ.

Και συμπληρώνει ότι «οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συνεχώς την ηλικία ενός οργάνου του σώματος για να μιλήσουν για την υγεία. Για παράδειγμα, οι καπνιστές ακούνε ότι οι πνεύμονές τους είναι 20 χρόνια πιο γερασμένοι από ό,τι θα έπρεπε να είναι. Ενώ άλλοι άνθρωποι μαθαίνουν για το ποια είναι η ηλικία της καρδιάς τους. Η νέα τεχνική θα κάνει κάτι παρόμοιο για την ηλικία του εγκεφάλου».


Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr