Αρτζιμπούρτζι, Κουκουμέλα, Μουρτσέκι ή Καψαλίτης είναι κάποιες από τις λαϊκές ονομασίες της Μορχέλας.

Θεωρούνται από τα πιο νόστιμα και περιζήτητα μανιτάρια στη γαλλική κουζίνα και όχι μόνο, με πολύ ακριβή τιμή. Εύκολο μανιτάρι στην αναγνώριση του, λόγω της ασυνήθιστης εμφάνισης του.
Έχουν έντονο άρωμα που τις καθιστά κατάλληλες για αρωματικές σάλτσες και πιάτα ζυμαρικών, μαγειρεύονται γεμιστές με τυριά και πατάτες στο φούρνο, τηγανιτές με βούτυρο σε ομελέτα, ταιριάζουν απόλυτα με κρέμα γάλακτος. Θέλουν όμως καλό μαγείρεμα για να καταστραφούν οι τοξίνες που προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Βάζω τις αποξηρμένες μορχέλες σε μπολ χλιαρό νερό για 1 ώρα.
Ζεσταίνω τα 15 gr. βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρω τα μανιτάρια και το πράσο για 2 λεπτά, τα βγάζω από το τηγάνι και τα κρατάω ζεστά.
Ζεσταίνω το υπόλοιπο βούτυρο και 1 κ.γ. ελαιόλαδο, στο ίδιο τηγάνι και σοτάρω το κοτόπουλο καλά, από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίζει και να πάρει ωραίο χρώμα.
Προσθέτω τα μανιτάρια με το πράσο στο τηγάνι, σβήνω με το κρασί, αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτω το ζωμό, τη κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω μέχρι να δέσει η σάλτσα, περίπου 20 λεπτά.
Σερβίρω με μακαρόνια, ρύζι ή τηγανιτές πατάτες.

ΥΛΙΚΑ:

      ■ 40 gr. μανιτάρια μορχέλες αποξηραμένες ή 400 gr. φρέσκες
      ■ 4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
      ■ 2 πράσα σε ροδέλες
      ■ 40 gr. βούτυρο
      ■ 1 κ.σ. ελαιόλαδο
      ■ 100 gr. λευκό κρασί
      ■ 250 gr. ζωμό κότας ή το νερό που μούλιασα τα μανιτάρια
      ■ 200 gr. κρέμα γάλακτος
      ■ αλάτι
      ■ πιπέρι

Κείμενο-Συνταγή: Νίκος Μπαξεβάνης
Φωτογραφίες-Food Styling: Κική Αιτινίδου

Πηγή: www.agriamanitaria.gr