Μια συσκευή που μπορεί να διαβάσει τo μυαλό των ανθρώπων ανιχνεύοντας τα εγκεφαλικά τους κύματα ακούγεται να προέρχεται από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αποτελεί όμως πραγματικότητα και είναι μια σημαντική εφεύρεση που θα μπορούσε τελικά να επιτρέψει σε άτομα με σύνδρομο εγκλεισμού να επικοινωνούν με τον υπόλοιπο κόσμο.

Το σύστημα είναι εν μέρει μόνο αποτελεσματικό προς το παρόν, με ποσοστό επιτυχίας 90% στην αναγνώριση αριθμών από το μηδέν έως το εννιά και ποσοστό 61% σε μεμονωμένες συλλαβές στα ιαπωνικά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσε σχετικά με την έρευνα το Πολυτεχνείο Toyohashi στην Ιαπωνία, όλα δείχνουν ότι μια συσκευή που θα διαβάζεις ακριβώς τις σκέψεις των ανθρώπων και θα τις αναμεταδίδει σε άλλους είναι εφικτή και μάλιστα στο «εγγύς μέλλον». Υποστηρίζουν μάλιστα ότι μια συσκευή «που θα λειτουργεί απλά» με μια εφαρμογή για smartphone, θα μπορούσε να είναι έτοιμη σε μόλις πέντε χρόνια.

Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα για την παρακολούθηση των εγκεφαλικών κυμάτων των ανθρώπων, ενώ μιλούσαν. Τα κύματα του εγκεφάλου στη συνέχεια αντιστοιχήθηκαν στις συλλαβές και τους αριθμούς, χρησιμοποιώντας «μάθηση μηχανής», μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Πολυτεχνείου, οι ερευνητές «έχουν αναπτύξει μια τεχνολογία που μπορεί να αναγνωρίσει τους αριθμούς από το 0 έως το 9 με ακρίβεια 90%. Ταυτόχρονα, επιτεύχθηκε ακρίβεια 61% σε 18 συλλαβές στα ιαπωνικά, ξεπερνώντας τις επιδόσεις σε προηγούμενες έρευνες (οι άνθρωποι έχουν επαρκή κατανόηση των προτάσεων με 80% αναγνώριση των συλλαβών)».

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι προηγούμενες προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν τα κύματα του εγκεφάλου για να γίνουν κατανοητές οι σκέψεις των ανθρώπων, δυσκολεύονταν να καταλάβουν τι «ειπώθηκε». «Μέχρι τώρα, η προσπάθεια αποκωδικοποίησης ομιλίας από εγκεφαλικά κύματα δυσκολευόταν στη συλλογή αρκετών δεδομένων, που θα επέτρεπαν τη χρήση ισχυρών αλγορίθμων, ικανών για μηχανική μάθηση», ανέφερε η δήλωση. «Η ερευνητική μας ομάδα, όμως, έχει αναπτύξει ένα διαφορετικό πλαίσιο, που μπορεί να επιτύχει υψηλή απόδοση με ένα μικρό σύνολο δεδομένων για εκπαίδευση της συσκευής».

Οι επιστήμονες σκοπεύουν τώρα να αναπτύξουν μια «διεπαφή εγκεφάλου-ηλεκτρονικού υπολογιστή» που θα μπορεί να αναγνωρίσει λέξεις τις οποίες κάποιος απλώς θα σκέφτεται.

«Αυτή η τεχνολογία μπορεί να επιτρέψει σε άτομα με ειδικές ανάγκες, που έχουν χάσει την ικανότητα της φωνητικής επικοινωνίας, να “μιλήσουν” για άλλη μια φορά», ανέφερε η δήλωση. «Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να αναπτύξει μια συσκευή που θα μπορεί εύκολα να λειτουργήσει με λιγότερα ηλεκτρόδια και να συνδεθεί με smartphones μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».

Η ανακοίνωση έγινε πριν από ένα συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στη χρονιά και στο οποίο η έρευνα θα παρουσιαστεί με περισσότερες λεπτομέρειες.


Πηγή: www.iatrikanews.gr