Η σκλήρυνση κατά πλάκας αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. 

Στις αυτοάνοσες νόσους ο οργανισμός παράγει αντισώματα που στρέφονται κατά του ίδιου, προκαλώντας διαταραχές στη λειτουργικότητα των οργάνων. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας τα όργανα που πλήττονται είναι οι νευρικές ίνες. Πιο συγκεκριμένα, καταστρέφεται η μυελίνη (το περίβλημα των νευρικών ινών) με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων και να δημιουργούνται βλάβες.

Συμβουλές διατροφής

   ● Μειώστε τα κορεσμένα λιπαρά (δηλαδή λίπος από ζωικά τρόφιμα) και αυξήστε να πολυακόρεστα λιπαρά οξέα  στη διατροφή σας.

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: ξηρού καρποί όπως καρύδια, σουσάμι, λιναρόσπορος, λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο τόνος, ο σολομός, η τσιπούρα, το σκουμπρί, σκούρα πράσινα λαχανικά όπως μπρόκολο, σπανάκι, πράσινες πιπεριές, φυτικά έλαια όπως καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο).

   ● Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο, τα αμύγδαλα, τα αυγά κ.ά.
   ● Καταναλώστε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών μέσα στην ημέρα. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά προλαμβάνουν την εκδήλωση οξειδωτικού στρες (το οποίο επιβαρύνει το καταπονημένο νευρικό σύστημα).
   ● Αποφύγετε το αλκοόλ ή καταναλώστε το με μέτρο (έως 1 μερίδα/ ημέρα).
   ● Αντικαταστήστε το επεξεργασμένο αλάτι με ακατέργαστο θαλασσινό αλάτι (μη ραφιναρισμένο).
   ● Καλή ενυδάτωση (το χρώμα των ούρων αποτελεί καλή ένδειξη για το επίπεδο υδάτωσης του οργανισμού- όσο πιο σκουρόχρωμα ούρα, τόσο μεγαλύτερη αφυδάτωση και το αντίστροφο).

Σε περίπτωση που γίνετε λήψη κορτικοστεροειδών:

   ● Μειώστε την πρόσληψη νατρίου (αλλαντικά, τυριά, κονσέρβες κ.ά.)
   ● Περιορισμός απλών υδατανθράκων (ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα, γλυκά)
   ● Πρόσληψη τροφών που είναι πλούσιες σε ασβέστιο.
   ● Πρόσληψη κάποιας πηγής πρωτεΐνης καθημερινά( ψάρι, κρέας, αυγό, γαλακτοκομικά)

Σε περίπτωση δυσφαγίας

   ● Τρώτε μικρές μπουκιές
   ● Προτιμήστε μαλακές τροφές
   ● Τρώτε καθισμένοι με ίσια πλάτη και τους ώμους ελαφριά γερμένους εμπρός και παραμείνετε έτσι για 30 λεπτά μετά το γεύμα.
   ● Συγκεντρωθείτε στο γεύμα σας και αποφύγετε άλλες ασχολίες παράλληλα (π.χ. τηλεόραση)
   ● Πίνετε υγρά σε θερμοκρασία δωματίου


Συγγραφέας Ευανθία Παγουρτζή
Πηγή: www.iator.gr