Η ψυχολογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την διατροφή μας. Τα τρόφιμα που επιλέγουμε επηρεάζουν την ψυχολογία μας και η ψυχολογία μας την επιλογή των τροφίμων (γλυκά, πολύ λιπαρές τροφές). Ακολουθώντας μία ισορροπημένη διατροφή διατηρούμε το σώμα μας υγιές και όμορφο αλλά και την διάθεση μας καλή.

Για καλή διάθεση, λοιπόν, εισάγετε καθημερινά στο διαιτολόγιο σας τα παρακάτω τρόφιμα, πίνετε άφθονο νερό, εντάξτε στην ζωή σας την άσκηση και εξασφαλίστε επαρκείς ώρες ύπνου .

   ● Υδατάνθρακες

Η καλή διάθεση ρυθμίζεται από μια ορμόνη, την σεροτονίνη, για την παραγωγή της οποίας είναι απαραίτητοι οι υδατάνθρακες. Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται συχνά με κατάθλιψη. Μπορείτε να εξασφαλίσετε υψηλά επίπεδα σεροτονίνης καταναλώνοντας σύνθετους υδατάνθρακες όπως δημητριακά ολικής άλεσης, μαύρο ψωμί, κους – κους, πλιγούρι, καστανό ρύζι, βρώμη, σιτάρι,ξερά φασόλια, φακές, φρούτα και λαχανικά.

   ● Λιπαρά ψάρια

Ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία φαίνεται να επηρεάζουν θετικά τη διάθεση, είναι απαραίτητα για την καλή υγεία της καρδιάς. Φροντίστε να τρώτε 2 φορές εβδομαδιαία ψάρια όπως τσιπούρα, σαρδέλα, σολωμό για να προσλαμβάνετε τα τόσο υγιεινά ω-3 λιπαρά οξέα. Εκτός από τα ψάρια, καλές πηγές ωμέγα-3 αποτελούν οι ξηροί καρποί και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

   ● Μαγνήσιο

Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους και τα φουντούκια, είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό. Το αποτέλεσμα της έλλειψης του είναι στρες, πονοκέφαλος, κόπωση, τάσεις αϋπνίας, μυϊκές κράμπες, έλλειψη όρεξης. Άλλες καλές πηγές μαγνησίου είναι τα φύκια, το κακάο, η σοκολάτα υγείας, αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης, αλεύρι σιταριού ολικής άλεσης, ξερά φασόλια, παντζάρια, ξερά βερίκοκα, ξερά σύκα και χουρμάδες.

   ● Σελήνιο

Τα φυστίκια Βραζιλίας (Brazil Nuts) περιέχουν περισσότερο σελήνιο από οποιαδήποτε άλλη τροφη, ένα μέταλλο που δρα σαν αντιοξειδωτικό στο σώμα. Τα αντιοξειδωτικά έχει διαπιστωθεί ότι ανεβάζουν τη διάθεση και συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Άλλες τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι: φασόλια και όσπρια, άπαχο κρέας (άπαχο χοιρινό ή μοσχάρι, κοτόπουλο χωρίς πέτσα, γαλοπούλα), χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά, θαλασσινά (στρείδια, μύδια, καβούρια, σαρδέλες και ψάρια).

   ● Άπαχο κρέας

Κοτόπουλο χωρίς πέτσα, γαλοπούλα, άπαχο χοιρινό κρέας και άπαχο βοδινό κρέας αποτελούν πηγές πρωτεϊνών που περιλαμβάνουν το αμινοξύ τυροσίνη. Η τυροσίνη ενισχύει τα επίπεδα δύο χημικών ουσιών του εγκεφάλου (ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη) που αυξάνουν τα επίπεδα συγκέντρωσης και εγρήγορσης. Το κρέας περιέχει επίσης βιταμίνη Β-12, η οποία φαίνεται να συμβάλει στην πρόληψη διαταραχών της διάθεσης.

   ● Φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ είναι μια άλλη θρεπτική ουσία που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για κατάθλιψη. Υπάρχει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι και το μαρούλι), όσπρια, ξηρούς καρπούς, και στα εσπεριδοειδή φρούτα.

   ● Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας και της καλής διάθεσης μέσα στην ημέρα μέσω της ρύθμισης των επιπέδων του σακχάρου. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προσλαμβάνουν φυτικές ίνες. Για περισσότερες φυτικές ίνες εισάγεται στην διατροφή σας φασόλια, ολόκληρα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

   ● Νερό

Η επαρκής υδάτωση μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να νιώθετε κουρασμένοι. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και ήπια αφυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό και να επηρεάσει την διάθεση μας. Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για σωστή ενυδάτωση. Εκτός από το νερό επιλέξτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.

   ● Καφές

Ο καφές, τα αναψυκτικά τύπου κόλα, το τσάι και η σοκολάτα περιέχουν καφεΐνη. Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς μια καθημερινή ανάγκη που δίνει τόνωση. Η καφεΐνη λειτουργεί σαν διεγερτικό και προκαλεί εγρήγορση, ευεξία και μειώνει το αίσθημα της κούρασης. Βέβαια, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως πονοκέφαλο και εκνευρισμό. Είναι απαραίτητο να μη καταναλώνουμε πάνω από 2 φλιτζάνια καφέ ημερησίως.

   ● Μαύρη σοκολάτα

Ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια και τη διάθεσή μας. Αυτό συμβαίνει λόγω της καφεΐνης που περιέχεται στη σοκολάτα, μαζί με ένα άλλο διεγερτικό που ονομάζεται θεοβρωμίνη.

   ● Πρωϊνό

Άνθρωποι στο διαιτολόγιο τον οποίων υπάρχει πάντα πρωινό εμφανίζουν σπανιότερα κατάθλιψη ή άγχος, σκέφτονται γρηγορότερα και πιο καθαρά, αισθάνονται λιγότερη κούραση και υπνηλία. Ένα ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει να είναι πλούσιο σε καλούς υδατάνθρακες, άπαχη πρωτεΐνη , καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, σίδηρο και ασβέστιο. Επιλέξτε γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής άλεσης, μέλι, φρούτο ή φυσικό χυμό και τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί χαμηλών λιπαρών, γαλοπούλα.

   ● Συχνά γεύματα

Τα συχνά γεύματα είναι ένας άλλος τρόπος για να κρατήσετε την ενέργειά σας, τη διάθεση, και τα επίπεδα του σάκχαρου στο αίμα σταθερά: Τρώτε μικρά γεύματα και σνακ κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες. Προσοχή στην επιλογή των γευμάτων και των σνακ.

   ● Άσκηση

Η ευχάριστη διάθεση συνδέεται με τις χημικές ουσίες νορεπινεφρίνη, σεροτονίνη και ντοπαμίνη, που εκκρίνονται στον εγκέφαλο κατά την διάρκεια της άσκησης και επιδρούν θετικά στην ψυχολογική μας κατάσταση.
Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη και προκαλεί αλλαγές στο σώμα που μας δίνουν περισσότερη ενέργεια όλη την ημέρα.


Γράφει: Σοφία Μάρκου - Διαιτολόγος, Διατροφολόγος FITLAB
Πηγή: www.evitorial.gr