Υπάρχουν πολύ έντονα αρνητικά συναισθήματα όπως Φόβος, Ανησυχία, Κατάθλιψη και Οργή που μας βυθίζουν στον πόνο και στην σύγχυση. Ακόμα και ο τρόπος που μιλάμε για αυτά τα συναισθήματα αποκαλύπτει τον πόνο που νιώθουμε, «Έπεσα σε μια βαθιά κατάθλιψη», «είχα μια κρίση πανικού,» κτλ. Ακόμα και θετικά συναισθήματα όμως, όπως η ερωτική τρέλα και ο ενθουσιασμός μπορεί να διαστρεβλώσει την κρίση μας. Πόσες φορές έχουμε αισθανθεί υπερβολικά ενθουσιασμένοι αλλά αυτή η παρορμητικότητα μας προσγείωσε απότομα σε μια κατάσταση που δεν πήγε τόσο καλά.

Όταν αυτά τα συναισθήματα βγουν εκτός ελέγχου, παραμορφώνουν και στρεβλώνουν την ζωή μας, οδηγώντας μας σε μονοπάτια τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να λύσουν την αιτία του προβλήματος μας είτε πρόκειται για κάτι ασήμαντα μικρό, είτε για κάτι σημαντικό. Η λύση τελικά στα πανίσχυρα πάνω-κάτω της ζωής μας είναι κάπου στη μέση. Θα αναλύσουμε 4 πανίσχυρους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να επιτύχουμε νοητική διαύγεια και πνευματική ισορροπία, έτσι ώστε η πρόσβαση μας στην διαίσθηση, τον νούμερο ένα καθοδηγητή της ζωής μας να είναι απρόσκοπτη και ξεκάθαρη.


Μετατοπίζοντας την εστίασή
Ένα από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσουμε συναισθηματική ισορροπία είναι μέσω του διαλογισμού. Η επικέντρωση στην αναπνοή μας έστω και για ένα λεπτό μπορεί να μετατοπίσει την εστίασή μας από συναισθηματική αιχμή ή βουτιά και να φέρει τον εαυτό μας πίσω στην ισορροπία. Για να πάρουμε μια μικρή ιδέα για το τι είναι ο διαλογισμός ας παρακολουθήσουμε το παρακάτω μάθημα ενός λεπτού διαλογισμού.


Επικοινωνία με έναν έμπιστο φίλο
Ένας άλλος τρόπος για να επαναφέρουμε τον εαυτό σας πίσω στην συναισθηματική ισορροπία είναι να επικοινωνήσουμε με έναν αξιόπιστο και αμερόληπτο φίλο. Αν έχετε κάποιον στη ζωή σας που δεν φοβάται να αμφισβητήσει τις πεποιθήσεις σας, και να ακούσει για τα συναισθήματά σας, και να προσφέρει τις συμβουλές, αξίζει τον κόπο να μιλήσουμε μαζί του.

Οι Φίλοι μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν να βρούμε το κέντρο μας, την ψυχική μας ηρεμία. Με λίγη προσοχή όμως γιατί:

Υπάρχουν φίλοι που διεγείρουν την ψυχική ανισορροπία. Το θέμα είναι να μιλήσουμε με κάποιον που θα μας βοηθήσει να υπερβούμε το παρελθόν και τα συναισθήματά μας ώστε να αποφορτιστούμε και να βρούμε μια λύση με σαφήνεια και διαύγεια.


Άσκηση ή Φυσιοθεραπεία
Η άσκηση και φυσιοθεραπείες είναι καταπληκτικοί τρόποι για να διοχετεύσουμε παραγωγικότητα στην σωματική στασιμότητα και προπάντων στην ψυχολογική ατονία. Ακόμα κι αν δυσκολευόμαστε στην κίνηση, κάντε την προσπάθεια, η βοήθεια που μας δίνει στην καταπολέμηση π.χ. της κατάθλιψης είναι ανεκτίμητη. Μια βόλτα έξω για χαλαρό περπάτημα, λίγο κολύμπι, οτιδήποτε μπορεί να μεταμόρφωση την ενέργεια μας σε κίνηση. Κάνει τεράστια διαφορά στην ζωή μας.


Δημιούργησε Τέχνη
Μπορούμε επίσης να διοχετεύσουμε τα έντονα συναισθήματά μας σε τέχνη. Η διοχέτευση π.χ. του θυμού σε κάτι δημιουργικό μπορεί να αποδειχτεί πανίσχυρο εργαλείο. Ζωγραφήστε μια εικόνα, μαγειρέψτε ένα γεύμα, γράψτε μια ιστορία ένα παραμύθι, τραγουδήστε ή λικνίστε το κορμί μετά μελωδίας η εύστοχου τραγουδιού που σας αρέσει.

Είμαστε όλοι καλλιτέχνες. Εάν αισθάνεστε θυμωμένοι, βγάλτε ένα στυλό και χαρτί και σχεδιάστε τον θυμό σας.

Εάν αισθάνεστε λυπημένος, δημιουργήστε ένα τραγούδι για το πως αισθάνεστε.

Δεν χρειάζεται να μοιράσετε την τέχνη σας, απλά μεταφέρετε την έντονη ενέργεια των συναισθημάτων σας σε ένα κομμάτι «τέχνης».

Ακόμα κι αν τα συναισθήματά μας μπορεί να φαίνονται ενοχλητικά ή επιβαρυντικά είναι εκεί για έναν λόγο. Μας καθοδηγούν προς την κατεύθυνση που θα πρέπει για την προσωπική μας ανάπτυξη. Εάν αισθανόμαστε δυστυχισμένοι, ζήλια, λύπη ή θυμό είναι γιατί κάτι πρέπει να αλλάξει. Όταν ζούμε τη ζωή μέσα από την ισορροπία, μπορούμε να οικοδομήσουμε τις διαισθήσεις μας λαμβάνοντας καλύτερες αποφάσεις στα οποιαδήποτε δύσκολα συναισθηματικά γεγονότα της ζωής μας.


Πηγή: www.mssociety.gr