Ο μόλυβδος είναι ένα τοξικό μέταλλο. Βρίσκεται στα ψάρια και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, στην υγεία του ανθρώπου.

Είναι μια άριστη πηγή πρωτεϊνών και ω-3 λιπαρών οξέων. Τα συστατικά των ψαριών είναι απαραίτητα για την δίαιτα των ανθρώπων και βοηθούν στη προστασία της καρδιάς και της νευρολογικής ανάπτυξης των παιδιών.

Από την άλλη πολλά ψάρια και οστρακοειδή περιέχουν βλαβερές ουσίες, για την υγεία του ανθρώπου. Αυτές είναι ο μόλυβδος, που είναι τοξικός και οι οργανικοί ρύποι POPs (persistent organic pollutants). Τα συστατικά αυτά δεν μεταβολίζονται από τους ζωικούς οργανισμούς και συσσωρεύονται με την τροφική αλυσίδα.

Επειδή το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, τα μεγαλύτερα ψάρια περιέχουν στο σώμα τους, περισσότερες ποσότητες μόλυβδου και POPs. Έτσι, τα μεγάλα ψάρια όπως οι ξιφίες, οι καρχαρίες και άλλα μεγάλα ψάρια του ωκεανού, έχουν συσσωρευμένους τοξικούς ρύπους.

Ποια και πόσα ψάρια να τρώμε

Όσο αποφεύγεις να τρως τέτοια μεγάλα ψάρια, τόσο μειώνεις την πιθανότητα να φορτώνεις τον οργανισμό σου με μόλυβδο και POPs. Αντίθετα, αν τρως μικρά ωφελείσαι από τα καλά συστατικά των ψαριών, χωρίς να κινδυνεύεις από ρύπους.

Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την κατανάλωση των ψαριών. Γενικά συστήνει την κατανάλωση 2 γευμάτων την εβδομάδα, αποφεύγοντας τα μεγάλα ψάρια του ωκεανού.

Για τις γυναίκες που είναι έγκυες, ή που θέλουν να μείνουν έγκυες και για τα παιδιά κάτω των 12 ετών συστήνεται:

  ■ Να καταναλώνουν 2-3 γεύματα την εβδομάδα ποικιλία ψαριών χαμηλών συγκεντρώσεων σε μόλυβδο. Τέτοια είναι τα αφρόψαρα, σαρδέλες, γαύρος, γαρίδες και μετρίου μεγέθους, όπως η τσιπούρα.
  ■ Στα μικρά παιδιά κάτω των 6 ετών συστήνεται ο ίδιος αριθμός γευμάτων την εβδομάδα, αλλά σε μικρότερες ποσότητες.
  ■ Ο σολομός, ο τόνος και ο ξιφίας, να καταναλώνονται σε πιο αραιά διαστήματα και σε μικρότερες ποσότητες. 

Η συγκέντρωση μόλυβδου στο σώμα, μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά νοσήματα, ιδιαίτερα στα παιδιά. Έχει συσχετισθεί με μείωση της νοητικής ικανότητας, μαθησιακές δυσκολίες, ανάπτυξη εγκεφαλοπάθειας. Επίσης, ο μόλυβδος μπορεί να προκαλέσει αναιμία και χρόνιες γαστρεντερικές διαταραχές.



Από τον Δρ. Ρηγόπουλο Δημήτριο, Παθολόγο-Διαβητολόγο, Στρατιωτικό Ιατρό,
Πηγή: www.smarthealth.gr