Αυτόνομη, ασφαλή και αξιοπρεπή πρόσβαση σε πολλές παραλίες της χώρας, αναμένεται να διασφαλίσει η κυβέρνηση σε ΑμεΑ αλλά και γενικά σε όλα τα εμποδιζόμενα άτομα (υπερήλικες, έγκυοι, τραυματίες κλπ) μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Εκτιμάται ότι μία σειρά από μηχανισμούς και βοηθητικές υποδομές, θα έχουν τοποθετηθεί σε θάλασσες και σε παραλίες της χώρας μας, προκειμένου να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτές, τα άτομα με αναπηρια .

Η πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών του πρωθυπουργού οδήγησε στην εκπόνηση από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και συγκεκριμένα από την Ειδική Γραμματεία για το ΕΣΠΑ ενός νέου επιχειρησιακού προγράμματος για την εγκατάσταση μηχανισμών για αυτόνομη πρόσβαση ΑμΕΑ στη θάλασσα και βεβαίως, η πρόσβαση και η χρήση των υποδομών αυτών θα είναι δωρεάν.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση μη μόνιμων συναρμολογούμενων μηχανισμών για την αυτόνομη πρόσβαση (χωρίς την βοήθεια κάποιου συνοδού ή άλλου ατόμου) εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα. Συνοδευτικά, θα τοποθετούνται μη μόνιμες βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, διάδρομοι και ράμπες, χώροι σκίασης και προστασίας των λουόμενων, χώροι στάθμευσης για ΑμΕΑ κ.α.

Η σχετική πρόσκληση του προγράμματος θα δημοσιευτεί από το υπουργείο Οικονομίας σήμερα Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, με στόχο ως το καλοκαίρι του 2018 να έχει υλοποιηθεί η σχετική δράση.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 5.000.000 ευρώ με ανώτατο όριο ανά υποδομή: τα 60.000 ευρώ και δυνητικοί δικαιούχοι είναι παραθαλάσσιοι δήμοι (μέχρι 4 υποδομές ανά δήμο) και ΕΤΑΔ.

Στόχοι του προγράμματος είναι η διασφάλιση δικαιωμάτων ΑμεΑ-εμποδιζόμενων ατόμων, η μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο πόλο έλξης τουρισμού ΑμΕΑ και ωφελούμενοι θα είναι ΑμεΑ, εμποδιζόμενα άτομα, έγκυες, υπερήλικες, τραυματίες κ.ά.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Οικονομίας «εναρμονιζόμαστε και πρωταγωνιστούμε ως χώρα στην πλήρη οικονομική και κοινωνική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία η οποία αποτελεί σημαντική παράμετρο για την επιτυχία της στρατηγικής Ευρώπη 2020 της ΕΕ και στην υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που πρόσφατα έγινε νόμος του κράτους και προβλέπει μεταξύ άλλων τη μέριμνα του κράτους για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ΑμεΑ στο φυσικό, δομημένο και ηλεκτρονικό περιβάλλον.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί κομμάτι μιας συνολικής πολιτικής στρατηγικής της κυβέρνησης για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΑμΕΑ, την άρση των εμποδίων (φυσικών και γραφειοκρατικών) που αντιμετωπίζουν τα ίδια και οι οικογένειές τους».

Να θυμίσουμε, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και έχουν θεσμοθετηθεί πρωτοβουλίες για θέματα ΑμΕΑ όπως:

Το 15% των θέσεων που προκηρύσσονται στον στενό δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ θα καλύπτονται από ΑμΕΑ (ν. 4440/2016)
– Ψήφιση νόμου-πλαίσιο για την αναπηρία (Ν. 4488/2017) που μεταξύ άλλων διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβασης των ΑμεΑ στο φυσικό, δομημένο και ηλεκτρονικό περιβάλλον

Ειδική άδεια 22 ημερών σε δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά που πάσχουν από αυτισμό (εγκύκλιος της υπουργού

Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, με την οποία ενεργοποιείται η σχετική διάταξη του νόμου 4483/2017). Επέκταση της αντίστοιχης άδειας για τον ιδιωτικό τομέα στο φυσικό, θετό ή ανάδοχο γονέα παιδιού ηλικίας έως 18 ετών συμπληρωμένων, το οποίο πάσχει από βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down ή αυτισμό (Ν. 4488/2017)

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, κατά το έτος 2006 τα εν δυνάμει έσοδα από τουριστικό προϊόν για ΑμεΑ στην ευρωπαϊκή ήπειρο κυμαίνονταν μεταξύ 83 δισεκατομμυρίων έως 166 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στην Ευρωπαϊκή ήπειρο τα ΑμεΑ ξεπερνούν τα 120.000.000 και από αυτούς, οι 89.300.000 έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και αναζητούν προορισμούς προσβάσιμους με κατάλληλες υποδομές ενώ συνολικά το 10% του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα αναπηρίας και η Ελλάδα θέλει να προσφέρει το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στις θάλασσές της.





πηγή: onmed.gr