Ιστορίες καθημερινής τρέλας στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηριών (ΚΕΠΑ) Βόλου. Μωράκι μόλις 7 μηνών που γεννήθηκε τυφλό 100% και δεν πρόκειται να δει στη ζωή του, βρέθηκε ενώπιον επιτροπής που αποτελούνταν από τέσσερις παθολόγους (!) για να πιστοποιήσουν την αναπηρία του και να του χορηγήσουν επίδομα τυφλότητας. 

«Περάστε σε δύο μήνες για να υπάρχει οφθαλμίατρος», φέρονται να είπαν οι γιατροί στην άνεργη μητέρα του μωρού, που την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να ταξιδέψει στην Αθήνα και να υποβληθεί σε έξοδα 500 ευρώ για να βάλει στα μάτια του παιδιού της ειδικά επιθέματα που αποτρέπουν την παραμόρφωση στις κόγχες.

Σύμφωνα με τη μητέρα του μωρού, το 7 μηνών σήμερα αγοράκι είναι εκ γενετής τυφλό σε ποσοστό 100%. Πάσχει από μικροφθαλμία και όπως έχουν πιστοποιήσει μια σειρά γιατρών, το αγοράκι δεν πρόκειται να δει ποτέ στη ζωή του, καθώς δεν υπάρχουν καν οπτικά νεύρα.

Όπως περιγράφει η μητέρα του, τα ματάκια του είναι κλειστά και αυτό προκαλεί παραμόρφωση στις κόγχες των ματιών αλλά και στο υπόλοιπο πρόσωπό του (εμφανίζονται σαν δύο μικρά καρούμπαλα πάνω από τα φρύδια του). Για να αποφευχθεί η παραμόρφωση πρέπει να τοποθετούνται στα μάτια του παιδιού ειδικά επιθέματα κάθε τρεις μήνες, που κοστίζουν 500 ευρώ. Τα πρώτα του επιθέματα ο μικρούλης πρόκειται να τα βάλει την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα.

Όμως η οικογένεια του μικρού πηγαινοέρχεται στην Αθήνα συχνά, καθώς το αγοράκι έχει μόνο ένα νεφρό το οποίο και πάλι δεν λειτουργεί σωστά. Παρουσιάζει παλινδρόμηση πέμπτου βαθμού. «Βρίσκεται ένα βήμα πριν τη νεφρική ανεπάρκεια. Παρακολουθείται από γιατρούς στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Τρώει συγκεκριμένα πράγματα, σε συγκεκριμένες ποσότητες και κάθε βράδυ παίρνει χημειοπροφύλαξη», αναφέρει η μητέρα του μωρού, που είναι άνεργη, όπως και ο σύζυγός της, και πληρώνουν κάθε φορά ένα σεβαστό ποσό για να πηγαίνουν στην Αθήνα και να επιστρέφουν αυθημερόν.

«Μας ενημέρωσαν από τις κοινωνικές υπηρεσίες ότι από τη στιγμή που το παιδί είναι τυφλό, θα μπορούσε να πάρει επίδομα τυφλότητας, μέσω του οποίου μπορεί να καλύπτεται σημαντικό μέρος των εξόδων που απαιτούνται για την υγεία του», λέει η μητέρα.

Οι γονείς του μωρού συγκέντρωσαν όλα τα ιατρικά έγγραφα και κατέθεσαν τον φάκελο στο ΚΕΠΑ Βόλου, προκειμένου να περάσουν από επιτροπή για να πιστοποιηθεί η τυφλότητά του και να λάβει το επίδομα.

Το ραντεβού είχε οριστεί για χθες. Η επιτροπή είχε ήδη στα χέρια της τον φάκελο. Όταν όμως η μητέρα με το μωρό της αγκαλιά πέρασαν την πόρτα των γραφείων, βρέθηκαν απέναντι σε μια επιτροπή που αποτελούνταν από τέσσερις παθολόγους. «Δεν υπήρχε οφθαλμίατρος. Και μας είπαν ότι θα επικοινωνήσουν μαζί μας για να μας ειδοποιήσουν πότε μπορούμε να περάσουμε επιτροπή στην οποία θα υπάρχει οφθαλμίατρος. Το ζήτημα είναι όμως ότι τον φάκελο του παιδιού μου τον είχαν ήδη στα χέρια τους. Γιατί δεν φρόντισαν εγκαίρως να καλέσουν έναν οφθαλμίατρο;», η κραυγή αγωνίας της μητέρας, που χάνει πολύτιμο χρόνο για τη χορήγηση επιδόματος κι ενώ τα υπέρογκα έξοδα «τρέχουν».

Στο πλευρό της μητέρας βρίσκονται οι υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Βόλου για την κάλυψη αναγκών της οικογένειας. «Απευθυνθήκαμε στην αντιδήμαρχο Νατάσσα Μορφογιάννη ζητώντας οικονομική στήριξη, επειδή έπρεπε να κάνουμε δύο ταξίδια στην Αθήνα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένα στις 24 Ιανουαρίου και ένα την 1η Φεβρουαρίου. Όμως η κατάσταση υγείας του παιδιού δεν μας επιτρέπει να ζούμε με βοηθήματα» είπε η μητέρα, ζητώντας από τις υπηρεσίες να επισπεύσουν τη διαδικασία για να μπορέσει να λάβει το επίδομα για το παιδί της.


Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
πηγή: www.taxydromos.gr