Η διατροφή της Σαρακοστής περιορίζεται σε μερικές ομάδες τροφίμων, ωστόσο αποτελεί ιδανική ευκαιρία για αποτοξίνωση και πρόσληψη ορισμένων σπουδαίων θρεπτικών συστατικών, τα οποία αν συνδυαστούν μας δίνουν πολλές παραπάνω επιλογές. Ας δούμε μαζί τις βασικές κατηγορίες τροφίμων που αξίζουν προσοχής.

Η περίοδος της Σαρακοστής είναι η νηστεία, που πραγματοποιείται 40 ημέρες πριν από την εορτή του Πάσχα, σύμφωνα με την ορθόδοξη πίστη. Η νηστεία της Σαρακοστής επιτάσσει αποχή από την κατανάλωση τροφίμων, που έχουν ζωική προέλευση. Τέτοια τρόφιμα είναι το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και τα παράγωγα αυτών. Επίσης στη διάρκεια της νηστείας συνηθίζεται αποχή από την αυξημένη κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων, όπως είναι το ψωμί, το ρύζι, τα μακαρόνια, οι πατάτες, τα δημητριακά αλλά και τα θαλασσινά. Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι οι περίοδοι της νηστείας εναρμονίζονταν  με τις γεωργικές εργασίες της αντίστοιχης εποχής.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η νηστεία, ως τρόπος σωστής διατροφής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη πολλών ασθενειών, κυρίως των καρδιοπαθειών και του καρκίνου. Υπάρχουν όμως πράγματα τα οποία θα πρέπει να προσέξουμε εφόσον θελήσουμε να ακολουθήσουμε τη νηστεία, προετοιμαζόμενοι για το Πάσχα. Αυτά είναι τα παρακάτω:

Έλλειψη ζωικής πρωτεΐνης

Το γεγονός ότι στη διατροφή μας δεν υπάρχει κρέας την περίοδο της νηστείας, με γνώμονα ότι βρίσκεται σχεδόν σε καθημερινή βάση πλέον στο τραπέζι μας, μπορεί να προκαλέσει κάποια ατονία στον οργανισμό, ίσως και εξάντληση. Για το λόγο αυτό στη διατροφή μας κατά τη νηστεία πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβουμε προϊόντα ισοδύναμα της ζωικής πρωτεΐνης και υψηλής βιολογικής αξίας. Τέτοια προϊόντα είναι τα όσπρια, τα οποία θα πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνη αλλά και φυτικές ίνες. Όσπρια χαμηλής βιολογικής αξίας, αναφορικά με την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, όπως οι φακές και τα ρεβύθια, όταν συνδυαστούν με δημητριακά, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τη ζωϊκή πρωτεΐνη. Καλός συνδυασμός των παραπάνω οσπρίων είναι το ρύζι, το γάλα και το ψωμί.

Έλλειψη ασβεστίου

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που λείπουν από τη διατροφή μας, στη διάρκεια της νηστείας, θα πρέπει να αντικαθίσταται από τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη  D, αλλά και από συμπληρώματα ασβεστίου. Τέτοιες τροφές είναι το γάλα σόγιας, το γάλα καρύδας, τα αμύγδαλα, το ρύζι, τα ρεβύθια, τα φασόλια, το ταχίνι. Η κατανάλωσή τους βέβαια θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς περιέχουν αρκετές θερμίδες και πολλά λιπαρά.

Έλλειψη σιδήρου

Το κόκκινο κρέας, που λείπει από το καθημερινό μας διαιτολόγιο, στη διάρκεια της νηστείας αποτελεί πηγή σιδήρου. Για το λόγο αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να αντικατασταθεί με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, όπως τα όσπρια, το σπανάκι, το μπρόκολο και τα δημητριακά. Ο συνδυασμός δε αυτών των τροφίμων με άλλα πλούσια σε βιταμίνη C όπως το λεμόνι, η ντομάτα, η πιπεριά αλλά και οι φρέσκοι χυμοί φρούτων, θα φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, καθώς βοηθούν στην απορρόφησή του.

Κατανάλωση ελαιολάδου

Το ελαιόλαδο είναι γνωστό ως πηγή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη  Ε, καθώς και φαινόλες. Έρευνες έχουν αποδείξει την ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου. Δε πρέπει όμως να ξεχνάμε πως είναι πλούσια και σε θερμίδες, οπότε η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται πάντα  με προσοχή.

Μαλάκια και οστρακοειδή

Αγαπημένα στους περισσότερους, με πολλές ποσότητες  Ω–3 και Ω–6  λιπαρών οξέων και με μεγάλη νοστιμιά. Επιτρέπονται κατά την περίοδο της νηστείας και αποδεδειγμένα  βελτιώνουν την καρδιακή και νευρική λειτουργία. Είναι πηγή πλούσια σε βιταμίνη Β-12. Το καλαμάρι λοιπόν, οι σουπιές, το χταπόδι, τα μύδια και τα στρείδια επιτρέπονται στην περίοδο της νηστείας. Πρέπει ωστόσο να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση, όταν πρόκειται για καβούρια, αστακό και μικρές γαρίδες, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Το θετικό με τα οστρακοειδή και τα μαλάκια, είναι ότι μπορούν  να μαγειρευτούν με πολλούς και εύκολους τρόπους, όπως ψητά, βραστά, αλλά και τηγανητά. Ο τελευταίος τρόπος βεβαίως δεν είναι και ο καλύτερος. Τέλος μπορούν να συνδυαστούν με πολλά λαχανικά αλλά και ρύζι.

Θωμάς Κυργιόπουλος



flowmagazine