Σε αντίθεση με παλιότερη έρευνα που λέει ότι η άσκηση είναι επιβλαβής για τους ανθρώπους με σκλήρυνση, η κοινωνία για ανθρώπους με ΣΚΠ του Καναδά προωθεί τώρα την άσκηση ως τρόπο ανακούφισης των συμπτωμάτων της ασθένειας.

Η άσκηση κυρίως βοηθάει βασικά συμπτώματα όπως είναι η κούραση, η ακαμψία, τα μουδιάσματα και ο πόνος. Βοηθά επίσης στην αύξηση της ευελιξίας, ενισχύει τη διάθεση, βελτιώνει τη λειτουργία των εντέρων όπως και άλλες ανεξάρτητες λειτουργίες του σώματος.

«Ένας ασθενής με ΣΚΠ, ανάλογα με το βαθμό κινητικότητας ή αναπηρίας του, μπορεί να κάνει αρκετές από τις ασκήσεις ενός υγειές ανθρώπου», μας λέει ο Dr Garry Wheeler, αντιπρόεδρος της κοινωνίας ασθενών με ΣΚΠ του Καναδά. «Αν και η άσκηση συστήνεται, οι άνθρωποι που πάσχουν από σκλήρυνση πρέπει να εξετάσουν διάφορους παράγοντες κατά την άσκηση».

Επειδή οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να χειροτερέψουν τα συμπτώματα της σκλήρυνσης, προτείνει ένα δροσερό περιβάλλον. Είναι καλό επίσης να γίνεται η άσκηση νωρίς το πρωί και με μέτρο επειδή η κούραση είναι ένα συχνό σύμπτωμα της σκλήρυνσης, όπως είναι και η ισορροπία και ο συντονισμός. Για παράδειγμα, για ένα ασθενή με προβλήματα ισορροπίας θα ήταν καλύτερα να ασκείτε πάνω σε ένα ποδήλατο του γυμναστηρίου παρά σε ένα διάδρομο τρεξίματος.

Τέλος, μας λέει ο Dr. Wheeler ότι «σε περίπτωση υποτροπής, καλό είναι να επιβραδύνει ή να διακόψει ο ασθενής την άσκηση σε συνδυασμό με την γνωμάτευση ενός ειδικού γιατρού πριν αρχίζει οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης.


πηγή: www.mssociety.gr