Ανοίγει ένα νέο πεδίο έρευνας της νόσου για καλύτερη διάγνωση και θεραπεία

Ερευνητές ανακάλυψαν έναν νέο υποτύπο της πολλαπλής σκλήρυνσης (σκλήρυνσης κατά πλάκας - ΣΚΠ), γεγονός που αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη νόσο.

Η ΣΚΠ θεωρούταν -μέχρι σήμερα- ασθένεια της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, κατά την οποία τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος καταστρέφουν τη μυελίνη των νευρικών κυττάρων (απομυελίνωση) που οδηγεί στην προοδευτική αναπηρία στους ασθενείς.

Ωστόσο, ο πρόσφατα προσδιορισμένος υποτύπος της ΣΚΠ, που ονομάστηκε μυελοκορτική πολλαπλή σκλήρυνση (MCMS), δεν προκαλεί βλάβη στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, αλλά χαρακτηρίζεται μόνο από την καταστροφή/απώλεια των νευρώνων.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τον ιστό του εγκεφάλου από 100 θανόντες ασθενείς με ΣΚΠ και διαπίστωσαν ότι 12 εγκέφαλοι δεν είχαν υποστεί απομυελίνωση.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι απεικονίσεις (μαγνητικές τομογραφίες) των εγκεφάλων των 12 ασθενών, πριν από το θάνατό τους, δεν παρουσίαζαν διαφορές από τους άλλους ασθενείς. Και αυτό γιατί μέρος των νευρώνων τους παρουσίαζε οίδημα σε αυτούς τους 12 ασθενείς, δίνοντας την εικόνα της τυπικής βλάβης της ΣΚΠ που προκαλείται από την απώλεια μυελίνης. Η διάγνωση του MCMS ήταν δυνατή μόνο μετά το θάνατο.

Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν online στις 21 Αυγούστου στο The Lancet Neurology, δείχνουν ότι η απώλεια νευρώνων και η απομυελίνωση μπορούν να εμφανιστούν ανεξάρτητα και -σύμφωνα με τους ερευνητές- αναδεικνύουν την ανάγκη για πιο λεπτομερείς απεικονίσεις μαγνητικής τομογραφίας.

Η ανακάλυψη του νέου υπότυπου της ΣΚΠ «ανοίγει έναν νέο πεδίο έρευνας της νόσου» και η εν λόγω μελέτη είναι «η πρώτη που παρέχει ενδείξεις ότι ο εκφυλισμός των νευρώνων μπορεί να συμβεί χωρίς την απώλεια μυελίνης στον εγκέφαλο», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Bruce Trapp, από το Τμήμα Νευροεπιστημών του Ινστιτούτου Ερευνών Lerner στο Cleveland Clinic.

Αλλαγές στη θεραπευτική στρατηγική

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν και την ανάγκη για συνδυαστικές θεραπείες, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξέλιξη της ΣΚΠ.

Ακόμα κάνουν λόγο για ανάπτυξη πιο λεπτομερών στρατηγικών με στόχο την ορθότερη διάγνωση και κατανόηση της παθολογίας του νέου υπότυπου MCMS, με την ελπίδα ότι θα οδηγήσουν σε νέες κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την αγωγή, προσαρμοσμένες στις διαφορετικές μορφές της ΣΚΠ.


Πηγη: www.farmakeutikoskosmos.gr