Εάν τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας σας κάνουν να πηγαίνετε στο μπάνιο πιο συχνά από ότι θέλετε, δοκιμάστε μερικές απλές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Πίνετε λιγότερο νερό. Πιείτε ένα μικρό ποτήρι νερό (περίπου 6 έως 8 γουλιές) όλες με τη μία, κάθε λίγες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό είναι καλύτερο από το να πίνετε συνεχώς, κάτι που μπορεί να σας κάνει να θέλετε να ουρήστε πιο συχνά. Θα ξέρετε πότε θα έχετε πιει αρκετά, επειδή τα ούρα σας θα γίνουν ανοικτά κίτρινα.

Σταματήστε να πίνετε πριν από τον ύπνο. Μείνετε ενυδατωμένοι, αλλά μην πίνετε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου. Το τελευταίο ποτό της ημέρας, νερό ή άλλο υγρό να είναι τουλάχιστον 2 ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ. Περιορίστε τον καφέ, τη σόδα, την μπύρα και το κρασί. Η καφεΐνη και το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη σας και να αυξήσουν την επιθυμία να πάτε στη τουαλέτα. Το αλκοόλ επηρεάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο τα νεφρά σας απορροφούν το νερό και μπορεί να κάνει την ουροδόχο κύστη σας να γεμίζει πιο γρήγορα από ό, τι συνήθως.

Μην καπνίζετε. Η νικοτίνη είναι μια άλλη ερεθιστική ουσία στην ουροδόχο κύστη. Αν καπνίζετε, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας για προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης, φάρμακα και άλλες μεθόδους που θα σας βοηθήσουν να το κόψετε.

Κάνετε ασκήσεις Kegel . Ακριβώς όπως γυμνάζετε τους δικέφαλους και τους τρικέφαλους σας, μπορείτε να ενισχύσετε τους μυς του πυελικού εδάφους που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη. Αυτοί οι μύες κρατούν ούρα στην ουροδόχο κύστη σας, έτσι ώστε να μην διαρρεύσουν όταν φτερνίζεστε, βήχετε ή γελάτε.

Για να βρείτε τους σωστούς μυς, συμπιέστε, όπως θα κάνατε για να σταματήσει η ροή των ούρων, κρατήστε τους πατημένους για περίπου 4 δευτερόλεπτα και μετά αφήστε τους. Κάνετε αυτές τις ασκήσεις μερικές φορές κάθε ώρα. Δεν χρειάζεται να είστε σε ένα ιδιαίτερο μέρος ή να το κάνετε σε κάποιο συγκεκριμένο χρόνο. Κάντε τις ασκήσεις όπου και όποτε θέλετε.

Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην εύρεση των μυών του πυελικού εδάφους, ζητήστε βοήθεια από κάποια νοσοκόμα ή φυσιοθεραπευτή.

Επανεκπαίδευση της ουροδόχου κύστης. Πηγαίνετε στο μπάνιο με κανονικό πρόγραμμα, όπως κάθε 2 ώρες. Κάντε το ακόμη και αν δεν αισθάνεστε να το χρειάζεστε. Με αυτόν τον τρόπο θα εμποδίσετε την ουροδόχο κύστη σας να γεμίσει πάρα πολύ και να ξεχειλίζει.

Αν νιώθετε την ανάγκη να ουρήστε πριν γεμίσει στις 2 ώρες, προσπαθήστε να το κρατήσετε για 5 λεπτά ακόμα, σφίγγοντας τους μυς του πυελικού σας εδάφους. Με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα μεταξύ των επισκέψεων στο μπάνιο.


Πηγή: www.webmd.com