Τα αποτελέσματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Oxford Brookes υποδηλώνουν ότι μια καθημερινή κούπα κακάου από μαύρη σοκολάτα θα μπορούσε να βελτιώσει την κόπωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Το κακάο που παράγεται από μαύρη σοκολάτα περιέχει υψηλά επίπεδα μιας ομάδας χημικών ουσιών που ονομάζονται φλαβονοειδή και θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την κόπωση μέσω μιας σειράς διαφορετικών βιολογικών διεργασιών. Έχοντας δείξει στο παρελθόν ότι μια κούπα κακάου με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδές βελτίωσε την κόπωση.  Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν τι θα συνέβαινε όταν έπιναν μια κούπα κακάο κάθε μέρα για έξι εβδομάδες.

Η μελέτη

Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν σαράντα άτομα που είχαν διαγνωστεί τα τελευταία 10 χρόνια με υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας και μέτρια έως σοβαρή κόπωση. Όλοι έπιναν μια κούπα κακάο το πρωί για έξι εβδομάδες. Οι μισοί έπιναν κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ενώ οι άλλοι έπιναν κακάο με χαμηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν το επίπεδο κόπωσης τρεις φορές την ημέρα και επισκέφτηκαν το κέντρο μελέτης για περαιτέρω δοκιμές στην αρχή, στη μέση και στο τέλος της περιόδου των έξι εβδομάδων.

Τα αποτελέσματα

Μετά από έξι εβδομάδες, σημειώθηκε μικρή βελτίωση στα επίπεδα κόπωσης σε 11 από αυτούς που έλαβαν το υψηλό φλαβονοειδές κακάο και σε 8 από αυτούς που έλαβαν το χαμηλό φλαβονοειδές κακάο. Εκείνοι που είχαν το υψηλό φλαβονοειδές κακάο μπόρεσαν να περπατήσουν ελαφρώς πιο μακριά σε μια δοκιμή περπατήματος έξι λεπτών. Υπήρξε επίσης κάποια βελτίωση του πόνου και της δυσφορίας του ερωτηματολογίου ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία.

Τι σημαίνει?

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το υψηλό κακάο φλαβονοειδούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μέτρια βελτίωση στα επίπεδα κόπωσης, αλλά ακόμη μια μεγαλύτερη μελέτη, η κατάρτιση συμμετεχόντων από μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή θα χρειαζόταν για να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα.

Η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας και μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή. Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην κόπωση, οπότε η εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης αυτής απαιτεί μια πολύ ατομική προσέγγιση, δοκιμάζοντας μια ποικιλία τεχνικών. Εάν μια καθημερινή κούπα κακάου συνεχίζει να δείχνει δυνατότητες σε περαιτέρω, μεγαλύτερες μελέτες, θα ήταν μια απλή, ασφαλής και χαμηλού κόστους προσθήκη στο κιτ εργαλείων διαχείρισης κόπωσης.


Πηγή: www.mstrust.org.uk