Ο κύριος ρόλος της φυσικοθεραπείας στη ΣΚΠ είναι:
Η βελτίωση της κατάστασης των συμπτωμάτων της πάθησης
( αποκατάσταση των παραμορφώσεων )

    ● Η δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης του ασθενούς
    ● Η αύξηση ή διατήρηση της υπάρχουσας λειτουργικής ικανότητας του ασθενούς
    ● Η αναστολή ή καθυστέρηση ή πρόληψη της ανάπτυξης δευτεροπαθών επιπλοκών
    ● Η καλή φυσική κατάσταση του ασθενούς

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση σε ασθενή με ΣΚΠ με αταξία:
Κινητική αταξία είναι η διαταραχή της ισορροπίας και του συντονισμού των κινήσεων με μυϊκή ατονία που οφείλεται σε παρεγκεφαλιδική βλάβη. Ο φυσικοθεραπευτής θα δώσει μεγάλη βαρύτητα στη σταθεροποίηση της θέσης και ιδιαίτερα του κορμού του ασθενή με πρόγραμμα για το μυϊκό σύστημα. Χρησιμοποιείται η τεχνική της αντίστροφης σταθεροποίησης (PNF) στην οποία γίνεται εφαρμογή εναλλακτικών ισοτονικών συσπάσεων ώστε να προκληθεί αρκετή αντίσταση και να εμποδίσει ο φυσικοθεραπευτής την κίνηση.
 Έτσι προκαλείται αύξηση της σταθερότητας, της ισορροπίας και της μυϊκής δύναμης. Η τεχνική PNF συνδυάζει κίνηση της ωμοπλάτης και της λεκάνης ταυτόχρονα σε πλάγια θέση καθώς και το ρολλάρισμα. Η αταξία στις κινήσεις των άκρων αντιμετωπίζεται με εφαρμογή βαρών γύρω από τον καρπό και την ποδοκνημική. Επίσης, γίνεται χρήση των ασκήσεων FRANKEL όπου ο ασθενής εκτελεί συγκεκριμένες ασκήσεις πολλές φορές την κάθε μία ενώ χρησιμοποιεί την όραση και την ακοή του.

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση μυϊκής αδυναμίας σε ασθενή με ΣΚΠ:
Σ' αυτήν την περίπτωση ο μυς του ασθενούς θα πρέπει να υπερνικήσει τη σπαστικότητα των ανταγωνιστικών μυών και όχι απαραίτητα τη βαρύτητα για να εκτελέσει μια κίνηση. Η μυϊκή αδυναμία εξάλλου προκαλεί κόπωση. Οι ασκήσεις με βάρη αυξάνουν την σπαστικότητα των μυών και προκαλεί κόπωση. Με επιφύλαξη ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να κάνει ασκήσεις με βάρη των 2 - 3 σετ οι οποίες θα περιλαμβάνουν 8 - 10 επαναλήψεις η κάθε άσκηση και σε διάστημα 2 -3 εβδομάδων να αυξήσει το βάρος 0,5 - 1 kg 1 - 2 φορές. Πριν από την άσκηση πρέπει να γίνονται ασκήσεις με διατάσεις για να μειώνεται η σπαστικότητα των μυών και να αυξάνεται η ελαστικότητα.

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση σε ασθενή με ΣΚΠ με σπαστικότητα:
Ο φυσικοθεραπευτής εφαρμόζει ασκήσεις - διατάσεις στον ασθενή στις αρθρώσεις και μυϊκές ομάδες που έχουν προσβληθεί. Η ήπια παρατεταμένη διάταση συντελεί σημαντικά στην ελάττωση της σπαστικότητας , της κυκλοφορικής στάσης και προλαμβάνει τις συσπάσεις του μυ. Η διάταση θα πρέπει να διατηρείται στο σημείο που την ανέχεται ο ασθενής, δε θα πρέπει να ξεπερνά τα όρια του πόνου και καλό θα είναι ο ασθενής να παραμένει στη θέση διάτασης για 1 - 2 λεπτά. Τις διατάσεις μπορεί να τις εκτελέσει και μόνος του ενεργητικά.

Ασκήσεις αποκατάστασης καλής φυσικής κατάστασης του ασθενούς με ΣΚΠ:
Με τον όρο φυσική κατάσταση εννοούμε τη φυσιολογική λειτουργική ικανότητα του ανθρώπου η οποία εξασφαλίζει μια ανώτερη ποιότητα ζωής. Οι μη περπατικοί άνθρωποι επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η μυϊκή αδυναμία και όχι μόνο. Συνιστάται αερόβια άσκηση για όλους τους ασθενής η οποία δε θα πρέπει να κουράζει τον ασθενή και να του προκαλεί αναπνευστική δυσχέρεια. Η αερόβια άσκηση θα περιλαμβάνει περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση και ποδήλατο. Πριν από την άσκηση θα πρέπει να γίνεται προθέρμανση και στο τέλος χαλάρωση.


Έλενα Περλεπέ
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc


Πηγή: www.logodiatrofis.gr