Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον ύπνο, όπως το να μένουν ξαπλωμένοι στο κρεβάτι αλλά να μην αποκοιμούνται εύκολα.

Το στρες είναι η βασικότερη αιτία που συμβαίνει αυτό και, δυστυχώς, οι σύγχρονοι ρυθμοί της καθημερινότητας αυξάνουν το στρες και δεν σας βοηθούν να το μειώσετε.

Υπάρχουν, ωστόσο, μερικές απλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να καταφέρετε να κοιμηθείτε πιο εύκολα και πιο “βαθιά”.

  ■ Δώστε έμφαση στην χαλάρωση 1-2 ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι

Ειδικά κατά τις βραδινές ώρες και πριν τον βραδινό ύπνο, που είναι και ο πιο σημαντικός μέσα στο 24ωρο, προσπαθήστε να περιορίσετε στο ελάχιστο τις δραστηριότητές σας. Χαμηλώστε τον φωτισμό στο σπίτι και κλείστε την τηλεόραση. Προτιμήστε να διαβάσετε ένα βιβλίο, να κουβεντιάσετε σε ήρεμο τόνο ή να κάνετε οτιδήποτε άλλο έχετε διαπιστώσει ότι σας ηρεμεί. Για μερικούς ανθρώπους π.χ. αυτό είναι ένα ζεστό ντους.

  ■ Αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης μετά το μεσημέρι

Η καφεΐνη μπορεί να μείνει στον οργανισμό για περίοδο 8-14 ωρών αφότου πιείτε ένα ποτήρι καφέ. Η επίδρασή της διαφέρει από άτομο σε άτομο αλλά ο γενικός κανόνας είναι ότι μας κρατάει σε εγρήγορση. Αν έχετε πρόβλημα στον ύπνο μην πίνετε καθόλου καφέ μετά το μεσημέρι. Επίσης δοκιμάστε να κόψετε εντελώς την καφεΐνη για περίοδο ενός μηνός και δείτε αν αυτό κάνει πιο εύκολο για εσάς το να κοιμηθείτε. Επίσης, έχετε στο νου σας ότι καφεΐνη δεν παίρνετε μόνο από τον καφέ, αλλά και από πιο “ύπουλες” πηγές, όπως η σοκολάτα και το τσάι.

  ■ Επιλέξτε προσεκτικά το τελευταίο γεύμα της ημέρας

Προσπαθήστε να καταναλώνετε τροφές που τα θρεπτικά τους συστατικά βοηθούν τον ύπνο. Τέτοια συστατικά είναι η τρυπτοφάνη, η μελατονίνη και το μαγνήσιο. Στο δείπνο, επιλέξτε έναν συνδυασμό υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης και σύνθετων υδατανθράκων. Δοκιμάστε ένα πιάτο με κινόα και ψητούς σπόρους κολοκύθας. Για επιδόρπιο, επιλέξτε φρέσκα κεράσια ή παγωμένο γιαούρτι από κεράσια και γάλα καρύδας.

  ■ Κλείστε τα φώτα μετά τις 22:30

Ο έντονος φωτισμός, δίνει το σήμα στον εγκέφαλο ότι είναι ακόμα μέρα και πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση. Προσπαθήστε να έχετε συγκεκριμένες ώρες που πηγαίνετε για ύπνο κάθε βράδυ. Ο οργανισμός μας απολαμβάνει περισσότερο τον ύπνο κατά το 8ωρο 22:00-06:00.

  ■ Κάντε διαλείμματα μέσα στην ημέρα

Ειδικά τις ώρες που είστε στην δουλειά, προσπαθήστε να κάνετε πάντα ένα μικρό διάλειμμα 15′ για να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να ηρεμήσει και να μειώσει τα επίπεδα στρες. Αν είναι δυνατόν, κάντε ένα τέτοιο διάλειμμα το πρωί, ένα το μεσημέρι και ένα το απόγευμα.


Πηγή: www.iatrikanea.gr