Έχει ήδη αποτελέσματα σε πολλές παθήσεις ενώ δοκιμάζονται νέες εφαρμογές της


Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο αντιμετωπιζόταν επί σειρά ετών ως μια πειραματική και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας θεραπεία. Τα τελευταία χρόνια όμως εργαστηριακές και κλινικές μελέτες έδειξαν πως για αρκετές ασθένειες είναι μια πολύτιμη - και μερικές φορές σωτήρια - θεραπεία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Αν και η χορήγηση καθαρού οξυγόνου σε θαλάμους υψηλής πίεσης υπάρχει ως θεραπεία εδώ και δεκαετίες, τώρα αρχίζει να αποδεικνύεται η πλήρης αξία της, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε προ μηνών στην επιθεώρηση «Emergency Medicine».

Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο χρησιμοποιείται όμως δίχως να υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις και για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, κυρίως ανίατων, όπως η εγκεφαλική παράλυση και ο αυτισμός. Η χρήση της σε τέτοιες περιπτώσεις γίνεται στα όρια της εκμετάλλευσης των απελπισμένων ασθενών και των συγγενών τους. Οικογένειες παιδιών με εγκεφαλική παράλυση ή αυτισμό ξοδεύουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν τις μη αναστρέψιμες ασθένειες των παιδιών.

Οι χρήσεις

«Η Υπερβαρική Ιατρική Εταιρεία των ΗΠΑ αναγνωρίζει 13 ασθένειες για τις οποίες ενδείκνυται η χορήγηση καθαρού οξυγόνου στους πάσχοντες. Στις ΗΠΑ η θεραπεία καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία για 11 από αυτές τις ασθένειες, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που βεβαιώνουν την αξία της», σημειώνουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται η νόσος των δυτών, η νεκρωτική απονευρωσίτιδα (νεκρωτική λοίμωξη των μαλακών μορίων), η δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα, η αεριογόνος γάγγραινα, η οστεομυελίτιδα, οι πληγές που δεν επουλώνονται και ο όψιμος τραυματισμός από ακτινοβολία στα οστά και στα μαλακά μόρια.

Δεν συμπεριλαμβάνονται όμως η εγκεφαλική παράλυση, ο αυτισμός, η σκλήρυνση κατά πλάκας, τα εγκεφαλικά, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδος, οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού, οι αθλητικές κακώσεις, τα εμφράγματα, η μείζονα μυασθένεια, η ημικρανία, η κίρρωση του ήπατος, η ινομυαλγία, το σύνδρομο χρονίας κοπώσεως και πολλές άλλες ασθένειες στις οποίες εφαρμόζεται οξυγονοθεραπεία. Για να μην αναφερθούμε στους ισχυρισμούς διασημοτήτων όπως ο Μάικλ Τζάκσον που έκανε οξυγονοθεραπεία για να ζήσει ώς τα 150 του ή τον Κιάνου Ριβς που τη χρησιμοποιεί για την αϋπνία.

«Οι διάσημοι αποτελούν τεράστιο πρόβλημα», λέει ο Ρίτσαρντ Ε. Κλαρκ, διευθυντής του Βαροϊατρικού Ερευνητικού Ιδρύματος το οποίο χρηματοδοτεί επιστημονικές μελέτες. «Αν και η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο θεωρείται ωφέλιμη για δεκάδες διαταραχές, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την τόσο ευρεία χρήση της».

Ακόμα και για τις διαταραχές που καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα επιστημονικά στοιχεία συχνά είναι αντιφατικά. «Μία επίμονη κατηγορία εναντίον της υπερβαρικής ιατρικής αφορά την έλλειψη μεγάλων και καλά σχεδιασμένων μελετών για αρκετές από τις κύριες ενδείξεις της», σημειώνουν οι δρες Κρις Μαπλς και Μος Μέντελσον, από την Ιατρική Σχολή της Ανατολικής Βιρτζίνιας, στην έκθεσή τους στην επιθεώρηση «Emergency Medicine». «Τα στοιχεία είναι αντικρουόμενα, ιδίως για τη δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα, τους τραυματισμούς σε τροχαία και μερικές λοιμώξεις των μαλακών μορίων. Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι παρέχουν όφελος και άλλες πως δεν υπάρχει διαφορά».

Οι αποδεδειγμένες θεραπείες

Νόσος δυτών

Σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών από τη Βιρτζίνια, το υπερβαρικό οξυγόνο μπορεί να είναι σωτήριο για ασθενείς με νόσο των δυτών, η οποία προκαλείται όταν ένας δύτης ανεβαίνει στην επιφάνεια πολύ γρήγορα.

Δηλητηρίαση

Για τους πάσχοντες από σοβαρή δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, η πιο ενδελεχής έως τώρα μελέτη έδειξε πως τρεις υπερβαρικές θεραπείες μειώνουν τις νοητικές βλάβες.

Τραύματα

Τα τραύματα όπως αυτά από τροχαία και τα θερμικά εγκαύματα που στερούν από τους ιστούς την επαρκή οξυγόνωση, επίσης ενδέχεται να ωφελούνται από την οξυγονοθεραπεία _ το ίδιο και θανατηφόροι λοιμώξεις όπως η νεκρωτική απονευρωσίτιδα, όταν αντιμετωπίζονται με οξυγόνο στα πρώτα στάδιά τους.

Σήψη

Η θεραπεία ενδέχεται επίσης να είναι ωφέλιμη σε περίπτωση σήψης, μιας δυνητικά θανατηφόρου βακτηριακής λοίμωξης του αίματος και των ιστών.

Έλκη και λοιμώξεις

Ο δρ Τσαρλς Σ. Γκραφέο, ειδικός στην υπερβαρική ιατρική από την Ιατρική Σχολή της Ανατολικής Βιρτζίνιας, λέει πως η οξυγονοθεραπεία είναι επίσης χρήσιμη για τη θεραπεία των ελκών (πληγών) στους πάσχοντες από διαβητικό πόδι ή λοιμώξεις των οστών. Το ίδιο και για τους ασθενείς των οποίων οι ιστοί έχουν υποστεί βλάβες από την ακτινοθεραπεία _ λ.χ. των πασχόντων από καρκίνο, οι οποίοι μπορεί να αναπτύξουν πληγές λόγω μειωμένης οξυγόνωσης που δεν επουλώνονται καλά. «Το υπερβαρικό οξυγόνο διεγείρει την παραγωγή αυξητικών ορμονών και συμβάλλει στη δημιουργία αιμοφόρων αγγείων στους ακτινοβολημένους ιστούς», εξηγεί.

Θρόμβοι

Υπάρχουν μερικές πολλά υποσχόμενες ενδείξεις ότι η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση θρόμβων στον αμφιβλητροειδή χιτώνα του ματιού και οξέων κρυοπαγημάτων, αλλά ακόμα το θέμα είναι προς διερεύνηση.

Οι πειραματικές εφαρμογές

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη «Διεθνή Επιθεώρηση Ογκολογίας, Βιολογίας και Φυσικής της Ακτινοβολίας» έδειξε ότι το υπερβαρικό οξυγόνο μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από πρωκτίτιδα λόγω ακτινοθεραπείας, η οποία μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, πληγές στον πρωκτό και απώλεια του ελέγχου του εντέρου.

Αν και απαιτούνται έως 40 δίωρες θεραπείες, ο κ. Κλαρκ που χρηματοδότησε την έρευνα λέει πως η θεραπεία αντιστρέφει το πρόβλημα στη συντριπτική πλειονότητα των πασχόντων, με αποτέλεσμα σαφέστατη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Η οξυγονοθεραπεία μελετάται επίσης σε ασθενείς με νεοδιαγνωσμένους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία των όγκων στην ακτινοθεραπεία. Σε μελέτες που τώρα σχεδιάζονται, θα εξεταστούν τα πιθανά οφέλη σε ασθενείς με καρκίνους του λάρυγγα, του δέρματος και των γεννητικών οργάνων.

«Το πιο σημαντικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να δοθεί απαντηθεί είναι εάν το θεραπευτικό όφελος της οξυγονοθεραπείας έχει διάρκεια και εάν βελτιώνει εμφανώς την ποιότητα της ζωής των ασθενών», λέει ο κ. Κλαρκ.


Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή: ygeia.tanea.gr


Μήνυμα από την σελίδα ykia.gr

Καλησπέρα,

θέλω να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου από τη θεραπεία με το υπερβαρικό οξυγόνο.

Πάσχω από σκπ και αφού άκουσα από συμπάσχοντες για τα οφέλη της αποφάσισα να το δοκιμάσω. Τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από τις προσδοκίες μου.
Είδα μεγάλη βελτίωση στην αστάθεια,στη μυική δύναμη και στην αντοχή.
Τα οφέλη της θεραπείας διατηρούνται και μετά το πέρας της,αλλά καλό είναι να γίνονται και κάποιες θεραπείες διατήρησης κατόπιν βέβαια της σύστασης του γιατρού.

Περαστικά σε όλους!


Κωνσταντίνα Τζίμα


* Καλύτερα είναι να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας πρώτα πριν κάνουμε οτιδήποτε που αφορά πάνω στην υγειά μας.