Τι είναι στην πραγματικότητα η άρθρωση; Η σύνδεση μεταξύ δύο οστών, ονομάζεται άρθρωση. Ένας μαλακός συνδετικός ιστός που βρίσκεται στο τέλος κάθε οστού, στηρίζει τις αρθρώσεις και βοηθά στην κίνησή τους. Βοηθά τις αρθρώσεις να κινηθούν εύκολα και ομαλά.

Οι αρθρώσεις σας ελέγχουν κάθε κίνηση σας. Έχοντας υγιείς αρθρώσεις, μπορείτε να κάνετε όλα τα πράγματα που θέλετε να κάνετε, όπως να περπατήσετε, να τρέξετε, και να αθληθείτε.

Παρόλη την μεγάλη σημασία τους στην καθημερινότητά μας, οι περισσότεροι από μας δε φροντίζουμε αρκετά τις αρθρώσεις μας.

Με τις κατάλληλες διατροφικές συνήθειες και τον κατάλληλο τρόπο ζωής, δε χρειάζεται να ανησυχείτε για τις αρθρώσεις σας.


1. Κόψτε το κάπνισμα

Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας και να σταματήσετε αυτή την κακή συνήθεια. Ο καπνός των τσιγάρων περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες που εμποδίζουν το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται η οστική μάζα. Έτσι, οι καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων και μικρότερη οστική πυκνότητα.

Το κάπνισμα κάνει τις χρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις, ακόμη χειρότερες.

2. Περιορίστε τα αναψυκτικά

Για ανώδυνες και υγιείς αρθρώσεις, αν δεν μπορεί να σταματήσετε, τουλάχιστον να περιορίστε τα αναψυκτικά. Γιατί; Επειδή τα αναψυκτικά μπορεί να μειώσουν την οστική πυκνότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάγματος.

Η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα φωσφορικών στο αίμα σας, και έτσι να οδηγήσει στην αποδέσμευση ασβεστίου από τα οστά.

Μία περίσσεια ποσότητα σόδας μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του ασβεστίου. Θα ήταν πολύ επιβλαβής για τις αρθρώσεις και τα οστά σας να έχετε μια ανισορροπία στην αναλογία ασβεστίου-φωσφόρου στο σώμα σας.

3. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Το κλειδί για την υγεία των αρθρώσεων είναι ένα υγιές βάρος. Εάν βάρος σας είναι περισσότερο από το φυσιολογικό, αυξάνεται ο κίνδυνος να προκληθούν προβλήματα στις αρθρώσεις σας.

Όσο περισσότερο βάρος, τόσο μεγαλύτερη η πίεση στις αρθρώσεις σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σχίσιμο και φθορά στις αρθρώσεις. Το υπερβολικό σωματικό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της πιο κοινής διαταραχής των αρθρώσεων,της οστεοαρθρίτιδας.

4. Ενισχύστε τις αρθρώσεις σας με άσκηση

Προκειμένου να προστατεύσετε τις αρθρώσεις σας από βλάβες, θα πρέπει να ασκείστε συστηματικά. Η τακτική άσκηση, μπορεί να ενισχύσει τις αρθρώσεις γύρω από τους μυς γύρω και να δυναμώσει τα οστά σας.

5. Η προθέρμανση πριν από την άσκηση είναι αναγκαία

Μην παραλείπετε να κάνετε τουλάχιστον δέκα λεπτά ζέσταμα κάθε φορά πριν ξεκινήσετε την άσκηση. Η προθέρμανση είναι σημαντική και ζωτικής σημασίας, επειδή βοηθά στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματός, και έτσι προετοιμάζει τις αρθρώσεις και τους μύες για την επερχόμενη προπόνηση.

6. Ενίσχυση των μυών γύρω από τις αρθρώσεις

Μπορείτε να ενισχύσετε τους μυς γύρω από τις αρθρώσεις, κρατώντας έτσι τις αρθρώσεις σας σε καλή κατάσταση. Οι δυνατοί μύες στα χέρια και τα πόδια που μπορούν να βοηθήσουν και να μειώθει η πίεση που δέχονται οι αρθρώσεις σας.

Μπορεί επίσης να παρέχει καλύτερη υποστήριξη στις αρθρώσεις σας. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, ενισχύοντας τους μύς του μηρού.

7. Διατηρήστε καλή στάση σώματος

Η στάση του σώματος είναι η θέση του σώματός σας όταν ξαπλώνεστε, όταν είστε όρθιοι ή όταν κάθεστε.

Όταν η στάση του σώματος είναι καλή, η πίεση που ασκείται στους συνδέσμους και τους μυς όταν εκτελείτε κάποια δραστηριότητα ή όταν απλά περπατάτε, είναι μικρή.

Απ’την άλλη πλευρά, η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία των αρθρώσεων, άλγη, μυϊκό σφίξιμο στα πόδια σας, τα χέρια, τον αυχένα και την πλάτη, αλλά και πόνους στο μέλλον.

8. Να αλλάζετε συχνά τη στάση σας

Να θυμάστε πάντα να αλλάξετε τη στάση σας. Το να μένετε για ώρα στην ίδια στάση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις αρθρώσεις. Φροντίστε να μη στέκεστε ή να μην κάθεστε στην ίδια στάση για περισσότερο από 1 ώρα. Θυμηθείτε, για να αλλάξετε τη θέση σας. Αυτός είναι ο λεγόμενος χρυσός κανόνα για την υγεία των αρθρώσεων.

Αλλάξτε τη θέση σας συχνά, έτσι αρθρώσεις σας δεν θα αισθάνονται δυσκαμψία.

9. Φορέστε τα κατάλληλα παπούτσια

Το να φοράτε τα κατάλληλα υποδήματα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και των αρθρώσεών σας. Το περπάτημα με παπούτσια που δε νιώθετε άνετα μπορεί να βλάψει τις αρθρώσεις σας. Επίσης, είναι κακό για τους συνδέσμους, τους μυς και τις αρθρώσεις στα πόδια, τους γοφούς, τα πόδια και την πλάτη σας. Τα λάθος παπούτσια μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στις άρθρωσης των γονάτων.

10. Θρέψτε τις αρθρώσεις και τα οστά σας

Η βελτίωση της διατροφή σας σίγουρα μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε και να διατηρήσετε υγιείς αρθρώσεις.

Για υγιείς και ισχυρές αρθρώσεις συνιστάται η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, βιταμίνη Κ, και C, κάλιο, διατροφική πρωτεΐνη, οξέα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, και μαγνήσιο.

Το ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των προβλημάτων των οστών που σχετίζονται και οστεοπόρωση. Καταναλώστε φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το σέσκουλο, μπρόκολο, λαχανάκια βρυξελλών, λάχανο,χόρτα τεύτλων, λάχανο, χόρτα μουστάρδα και πράσινα λάχανων για την ενίσχυση του ασβεστίου σας.

Επίσης, η βιταμίνη Κ μπορεί να αυξήσει την πυκνότητα των οστών. Μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Η βιταμίνη C βοηθά με στην σωστή ανάπτυξη των οστών και στο σχηματισμό του κολλαγόνου. Λαχανικά και φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, τα πεπόνια, τα ακτινίδια, οι πιπεριές, το μπρόκολο, ο ανανάς, οι φράουλες, και τα λαχανάκια Βρυξελλών.


Πηγή: www.hippieteepee.gr