Ο φόβος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου και εκδηλώνεται σε διάφορες μορφές όπως: ντροπή, ζήλια, θυμός, αναίδεια, αλαζονεία. Και αυτό που προκαλεί τον φόβο είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση.
Της Νάνσυ Ζαχοπούλου
Ανέκαθεν υπήρχε η έλλειψη αυτοπεποίθησης , ωστόσο πλέον έχει αυξηθεί και έχουν παίξει ρόλο και τα social media. Εν έτει 2017, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει τον δικό του λογαριασμό σε ένα τουλάχιστον μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Με τον τρόπο αυτό αναπτύχθηκε η digital επικοινωνία, αλλά πλέον τα social media είναι το βασίλειο αυτοπροβολής του κάθε χρήστη. Σε καθημερινή βάση αναρτούνται δεκάδες φωτογραφίες, ατελείωτα story και «ψαγμένα» status. Τα περισσότερα από αυτά κρύβουν κάποιο μήνυμα για κάποιον άλλον που κατέχει λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί. Και αυτά συμβαίνουν γιατί στο ψηφιακό σύμπαν μπορείς να κοντρολάρεις ευκολότερα τις κινήσεις σου και να εκφραστείς όπως δεν μπορείς στη προσωπική επαφή.
Στο Instagram, η πιο δημοφιλής φωτογραφία είναι η selfie( self portrait), δηλαδή η αυτοφωτογραφία. Αυτό δημιουργήθηκε από την ανάγκη του ανθρώπου να θέλει να δηλώσει τη παρουσία του, να δείξει πως έχει μια γεμάτη ζωή και πως μοιάζει με τους άλλους. Στόχος: απόσπαση θετικών σχολίων και αποδοχή από τον κόσμο.

Στην πραγματική ζωή δεν ισχύει τίποτα από όλα που δημοσιεύονται ανά διαστήματα στα social media. Όλα αυτά φαντάζουν σαν μία ουτοπία και τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Και όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ρίξει στα τάρταρα την αυτοπεποίθηση και ένα άτομο που δεν είχε καθόλου να του δημιουργήσει ακόμα ένα κόμπλεξ.
Ωστόσο, καταλυτικό ρόλο στη χαμηλή αυτοπεποίθηση έχει μια σκέψη που καθημερινά περνά μέσα από το μυαλό του ανθρώπου και του δημιουργεί φοβίες και κόμπλεξ. Το «Τι θα πει ο κόσμος;». Η απάντηση σε αυτό είναι μία: ΔΕΝ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ. Δεν είναι λογικό κάθε φορά που κάποιος κάνει ένα λάθος να χάνει τον ύπνο του. Εξάλλου ο κόσμος κινείται τόσο γρήγορα που κανείς δεν θα θυμάται ένα λάθος που συνέβη. Αυτή η λογική ισχύει και στα social media. Γι’αυτό το λόγο όλοι είναι προσεκτικοί και τσεκάρουν τα πάντα δύο φορές προτού αναρτηθούν.

Καιρός λοιπόν, να μην δίνεται τόσο μεγάλη έμφαση στον διαδικτυακό κόσμο και να βρει ο καθένας τον τρόπο που χρειάζεται για να τονώσει την αυτοπεποίθηση του έξω από αυτόν. Οι «ατρόμητοι» άνθρωποι με μεγάλο κοινωνικό κύκλο έχουν ένα μυστικό, προσπαθούν να βρούνε κάποιο ενδιαφέρον και όχι να είναι αυτοί οι ενδιαφέροντες. Έχουν δίψα για καινούργια πράγματα.




πηγή: thesspress.gr