Σχεδόν όλοι μας έχουμε βιώσει ή θα βιώσουμε μία κρίση πανικού, ακόμη κι αν δεν περιγράψουμε αυτή την εμπειρία με τις συγκεκριμένες λέξεις. Η κρίση πανικού, αν κι έχει ποινικοποιηθεί ως παθολογική συμπεριφορά, αποτελεί ένα φυσικό μηχανισμό προστασίας o oποίος, υπό συνθήκες, μπορεί να αποτελέσει την έκφραση σοβαρών προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Το άγχος λειτουργεί βοηθητικά, κινητοποιεί τους ανθρώπους για να αντιμετωπίσουν δύσκολες και απειλητικές καταστάσεις. Υπό αυτή την έννοια, ο στόχος είναι να διαχειριστεί κανείς το άγχος και όχι να το εξαλείψει εντελώς. Το άγχος γίνεται δυσλειτουργικό – παθολογικό, όταν έρχεται, φαινομενικά, απρόσκλητο και βιώνεται με ένταση και διάρκεια που προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στο συναίσθημα, την συμπεριφορά και την λειτουργικότητα του ατόμου.

Η κρίση πανικού συγκεκριμένα, είναι η κατάκλιση του οργανισμού από έντονο φόβο που διαρκεί συνήθως από 5 έως 10 λεπτά, με κλιμακούμενη ένταση. Εμφανίζεται απροσδόκητα, χωρίς να υπάρχει φαινομενικά μια απειλή και μπορεί να αποτελεί μέρος της διαταραχής πανικού ή μιας άλλης διαταραχής άγχους.

Σε επίπεδο συμπτωμάτων, το άτομο που βιώνει μια κρίση πανικού, εμφανίζει αίσθηση και επιτάχυνση των καρδιακών παλμών, εφίδρωση, ζάλη, αίσθημα λιποθυμίας, τρόμο στα άκρα, αίσθηση πνιγμού ή δυσκολίας στην αναπνοή, ναυτία και πιθανώς να υπάρξει (στην κορύφωση της έντασης) ένα επεισόδιο αποπροσωποποίησης. Δηλαδή, η αίσθηση ότι «χάνω τον εαυτό μου» ή «δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου».


Τρόποι αυτοβοήθειας.

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι που υποφέρουν από κρίσεις πανικού αναπτύσσουν έναν δευτερογενή φόβο για τις ίδιες τις κρίσεις, προσπαθώντας να αποφύγουν την έκθεσή τους σε οτιδήποτε μπορεί να τους προκαλέσει πανικό. Για αυτό, αρχικά, απαιτείται η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για το θέμα αυτό. Μελετήστε εξειδικευμένα βιβλία, άρθρα και αποφύγετε τις υποκειμενικές απόψεις μη ειδικών στο διαδίκτυο.

Η εξειδικευμένη ενημέρωση θα σας βοηθήσει να απομυθοποιήσετε τις κρίσεις πανικού και να αλλάξετε την προσέγγισή σας. Αμέσως μετά, μπορείτε να διατηρήσετε ένα ημερολόγιο καταγράφοντας πότε εμφανίστηκε μία κρίση πανικού τι σκέψεις είχατε και ποια άλλα συναισθήματα βιώσατε λίγο πριν, κατά την διάρκεια και λίγο μετά. Η ενημέρωση και η παρακολούθηση αυξάνουν συνήθως την αίσθηση ελέγχου της κατάστασης ενώ ταυτόχρονα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για εσάς και τον Ψυχολόγο σας.

Ενημερωθείτε από εξειδικευμένους επαγγελματίες για τεχνικές χαλάρωσης και διαχείρισης της αναπνοής. Αυτές οι τεχνικές θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την ένταση των κρίσεων. Προσοχή, ο στόχος αυτών των τεχνικών δεν είναι να διακόψετε ή να αποφύγετε την κρίση πανικού αλλά να την βιώσετε με λιγότερη ένταση και να ολοκληρωθεί με ασφάλεια για εσάς.


Κρίση πανικού, προσωπικότητα και Ψυχοθεραπεία.

Η κρίση πανικού είναι μια υποκειμενική εμπειρία. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τα φαινομενικά συμπτώματα, το νόημα και η λειτουργία της είναι μοναδικά για κάθε περίπτωση. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η εμφάνιση κρίσεων πανικού αποτελεί την έκφραση ενός βαθύτερου και συχνά σιωπηλού προβλήματος. H κρίση πανικού αποτελεί με πιο απλά λόγια, μια έκρηξη άγχους που βρίσκει εκείνη την ώρα διέξοδο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σωρευμένο άγχος και σωρευμένη δυσφορία όπως η λάβα κάτω από το ηφαίστειο.

Υπάρχει ένα πλαίσιο σχέσεων, συναισθημάτων, συμπεριφορών και εμπειριών, που παράγει κρίσεις πανικού. Αυτό το πλαίσιο πρέπει να αξιολογηθεί σε συνεργασία με έναν θεραπευτή. Η διάγνωση και αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού αποτελεί αποκλειστικό αντικείμενο των ειδικών ψυχικής υγείας, Ψυχολόγων και Ψυχιάτρων που διαθέτουν κατάλληλη ακαδημαϊκή εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, εξειδίκευση και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.


γράφει: Χαράλαμπος Πετράς - Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής
πηγή: xorisa.gr