Ο μεγάλος φυσικός του αιώνα μας, Stephen Hawking, έδωσε το 2016 μια πολύ όμορφη διάλεξη στο Royal Institute του Λονδίνου όπου αναφέρθηκε και στην κατάθλιψη.

Ο διάσημος επιστήμονας παραλλήλισε τις μαύρες τρύπες με την κατάθλιψη, δίνοντας έτσι ένα μήνυμα ελπίδας σε όσους πάσχουν από αυτήν.

Συγκεκριμένα ο Hawking είπε:

«Το μήνυμα αυτής της διάλεξης είναι ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι τόσο… μαύρες όσο τις ξέρουμε. Δεν είναι οι αιώνιες φυλακές που ίσως έχουμε στο μυαλό μας. Τα πράγματα που μπαίνουν σε μια μαύρη τρύπα μπορούν να βγουν από αυτήν ή να πάνε σε ένα άλλο σύμπαν. Έτσι, εάν αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε μια μαύρη τρύπα, μην εγκαταλείπετε, γιατί τελικά υπάρχει μια διέξοδος».

Φυσικά δεν μπορεί να ξεπεράσει κανείς την κλινική κατάθλιψη χάρη σ’ αυτή τη συμβουλή (χρειάζεται γιατρός για αυτό) αλλά μπορεί να δώσει ελπίδα σ’ όσους νομίζουν ότι τίποτα δεν θα έχει αποτέλεσμα. Ο Hawking μίλησε ακόμα για το πόσο ευγνώμων είναι για τα επιτεύγματά του και όλα όσα κατόρθωσε στη ζωή του και ειδικότερα για την εμπειρία του με τη νόσο του κινητικού νευρώνα από το 1963, όταν και διαγνώστηκε ως ασθενής.

«Αν και είχα την ατυχία να έχω αυτή τη νόσο, υπήρξα πολύ τυχερός με οτιδήποτε άλλο καταπιάστηκα. Είμαι τυχερός που ασχολήθηκα με τη θεωρητική φυσική σε μια τόσο συναρπαστική εποχή. Είναι μια από τις λίγες ειδικότητες που η παράλυση δεν αποτελεί εμπόδιο.

Είναι σημαντικό να μην εξοργίζεται κανείς, όσο δύσκολα κι αν γίνονται κάποιες φορές τα πράγματα, γιατί η ελπίδα χάνεται μόνο όταν χάνει κανείς την ικανότητα να γελάει με τον εαυτό του και με την ίδια τη ζωή.»




πηγή: antikleidi