Νέες θεραπείες βρίσκονται στον ορίζοντα για άτομα που έχουν παράλυση μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Το εμφύτευμα e-Dura που αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες της EPFL μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο νωτιαίο μυελό χωρίς να προκληθεί βλάβη και φλεγμονή.

Ένα από τα μεγαλύτερα ‘στοιχήματα’ της ιατρικής για πολλά χρόνια είναι η αποκατάσταση της κίνησης και του βαδίσματος σε άτομα που πάσχουν από παράλυση. 

Όμως, οι μέθοδοι που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα, με τη χρήση δύσκαμπτων ή ασύμβατων με τον οργανισμό μηχανημάτων δεν είχαν κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα αφού όχι μόνο δεν επανέφεραν την κίνηση αλλά ήταν επιζήμιες για τον νωτιαίο μυελό του ασθενή, προκαλώντας μολύνσεις κι ερεθισμούς.

Όμως, ένα νέο, εμφύτευμα στη σπονδυλική στήλη που αποτελείται από εύκαμπτα ηλεκτρόδια πυριτίου και μικροσφαιρίδια πλατίνας, ονόματι e-dura που ανακάλυψαν Ελβετοί ερευνητές, επαναφέρει την ελπίδα ότι η επιστήμη βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την αποκατάσταση της κίνησης σε παράλυτα άτομα, αναφέρει η Telegraph.

Ένα εύκολο εμφύτευμα
Ευέλικτο και ελαστικό, το εμφύτευμα που αναπτύσσεται στην EPFL τοποθετείται απευθείας πάνω στο νωτιαίο μυελό. Η ελαστικότητά του και οι δυνατότητές του για παραμόρφωση είναι σχεδόν πανομοιότυπες με τον ζωντανό ιστό που το περιβάλλει. Αυτό μειώνει την τριβή και τη φλεγμονή στο ελάχιστο. Το εμφύτευμα έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε ποντίκια, τα οποία κατάφεραν να ανακτήσουν την κίνησή τους και να περπατήσουν. Το πρωτότυπο e-Dura δεν προκάλεσε ζημιά ούτε απόρριψη, ακόμη και μετά από δύο μήνες.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν τα επόμενα χρόνια, και οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει όχι μόνο στην αποκατάσταση τραυμάτων της σπονδυλικής στήλης αλλά και σε άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα όπως το πάρκινσον και η επιληψία.

Μέλη της επιστημονικής κοινότητας πάντως, έξέφρασαν εγκωμιαστικά σχόλια για την νέα επιστημονική ανακάλυψη που μπορεί να μην αποτελεί θεραπεία, αλλά υπόσχεται σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής ατόμων με αναπηρίες.




Πηγή: actu.epfl.ch