Μερικές συμβουλές για ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, ώστε η άσκηση να γίνει όσο πιο ασφαλής γίνεται.
Γράφει: Διάκος Θοδωρής

Η γυμναστική μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό να γυμνάζεστε με προσοχή, και να μην το παρακάνετε. Αν πιέσετε τον εαυτό σας, τότε μπορεί να προκαλέσετε βλάβη στους μύες σας, να αυξήσετε τον πόνο, και να αισθάνεστε ακόμα χειρότερα μετά.

Προτού ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής, πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να σας κάνει προτάσεις σχετικά με τον καλύτερο τύπο γυμναστικής που να ταιριάζει στην περίπτωσή σας, ανάλογα με τα συμπτώματά σας, το πόσο τακτικά γυμναζόσασταν μέχρι στιγμής, αλλά και την γενικότερη κατάσταση της υγείας σας. Επιπλέον, γνωρίζοντας το ιστορικό σας, μπορεί να σας πει ποια είναι τα όριά σας, και ανάλογα με αυτά, πόση ώρα και με πόση ένταση πρέπει να γυμνάζεστε.

Μερικές συμβουλές για πιο ασφαλή γυμναστική:

  • Μην ξεχνάτε ποτέ να κάνετε προθέρμανση, αλλά και λίγη χαλαρή αερόβια για χαλάρωση μετά.
  • Ξεκινήστε με δεκάλεπτα sessions, και έπειτα αρχίστε σταδιακά να αυξάνετε τον χρόνο που γυμνάζεστε.
  • Γυμναστείτε σε έναν ασφαλή χώρο. Αποφύγετε τα πατώματα που γλιστρούν, τον κακό φωτισμό και άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσης.
  • Αν έχετε προβλήματα με την ισορροπία σας, γυμναστείτε δίπλα σε κάποια μπάρα από την οποία μπορείτε να πιάνεστε.
  • Αν νιώσετε ναυτία, ή πόνο, σταματήστε αμέσως την γυμναστική και μιλήστε με τον γιατρό σας.
  • Επιλέξτε κάποιο είδος γυμναστικής που να απολαμβάνετε. Οι καλύτερες επιλογές για άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση είναι τα water aerobics, η κολύμβηση, το τάι τσι και η yoga.


Μερικοί ασθενείς είναι ευαίσθητοι στην ζέστη, με αποτέλεσμα να παρατηρούν έξαρση των συμπτωμάτων τους όταν η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται. Προφανώς, αυτό θα συμβεί ενώ γυμνάζεστε, οπότε δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές για να αποφύγετε δυσάρεστες συνέπειες:


  • Μην γυμνάζεστε κατά την διάρκεια των πιο ζεστών ωρών της ημέρας, δηλαδή μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ.
  • Να έχετε πάντα δίπλα σας ένα μπουκάλι με δροσερό νερό.
  • Ακούστε αυτά που σας λέει το σώμα σας. Αν παρατηρήσετε συμπτώματα που δεν είχατε πριν ξεκινήσετε να γυμνάζεστε, σταματήστε αμέσως, και περιμένετε να χαλαρώσετε λίγο.
  • Η κολύμβηση και τα water aerobics είναι δύο πολύ καλοί τρόποι να προλάβετε την αύξηση θερμοκρασίας του σώματος ενώ γυμνάζεστε. Πρέπει, όμως, να είστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην υπάρχουν σημεία που μπορεί να γλιστρήσετε γύρω από την πισίνα, ή μέσα στα αποδυτήρια.


πηγή: iatronet