Μερικές φορές δεν θες απλά να ξυπνήσεις.

Σύμφωνα με ερευνητές οι άνθρωποι που έχουν κώλυμα να βγουν από τον παράδεισο του παπλώματος πρόκειται για ανθρώπους που η βιολογική τους ρύθμιση δεν είναι συγχρονισμένη με τις απαιτήσεις ζωής τους.

Πολλοί άνθρωποι όταν ξυπνάνε απότομα το πρωί, κατά τη διάρκεια της ημέρας αντιμετωπίζουν πονοκέφαλο, δυσκολίες συγκέντρωσης, ζαλάδες κι άλλα πολλά. Αυτό δημιουργείτε όταν ξυπνάμε σε λάθος φάση. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα μας περνά από τέσσερις φάσεις.

Πρώτη φάση είναι ο ελαφρύς ύπνος, τα πρώτα 10 λεπτά κατά τον οποίο είναι πολύ εύκολο να ξυπνήσεις. Τα μάτια κλείνουν σιγά-σιγά και εμείς χαλαρώνουμε.

Η δεύτερη φάση με τα επόμενα 20 λεπτά. Είναι όταν τα μάτια έχουν σταματήσει κάθε κίνηση, οι παλμοί της καρδιάς μειώνονται σιγά σιγά και πέφτει ελάχιστη θερμοκρασία του σώματος.

Έπειτα περνάμε στην τρίτη φάση, αυτή του βαθύ ύπνου. Η δραστηριότητα του εγκεφάλου είναι αργή και κάνουν την εμφάνισή του τα Δέλτα κύματα.

Μία ώρα αργότερα περνάμε στην τέταρτη και τελευταία φάση. Γνωστή και ως Ariem, στην οποία βιώνουμε τα όνειρα. Η μυική δραστηριότητα είναι ελάχιστη σχεδόν μηδαμινή και είναι αρκετά δύσκολα ξυπνήσεις. Αυτή είναι και η στιγμή που βιώνουν τα συμπτώματα, τα άτομα που πάσχουν από διαταραχές ύπνου όπως η υπνοβασία.

Αυτές οι τέσσερις φάσεις πλαισιώνουν τον ύπνο μας και κάνουν τον κύκλο τους με τη διαφορά ότι βιώνουμε την πρώτη φάση μόνο μία φορά, δηλαδή πηγαίνουμε στο 2,3,4 μετά ξανά στο 2.
Σε μία νύχτα λοιπόν πρόκειται να περάσουμε αυτές τις φάσεις τέσσερις με πέντε φορές. Εάν χτυπήσει το ξυπνητήρι όταν είμαστε στην τρίτη ή τέταρτη φάση κατά την οποία είναι και πιο βαθύς ύπνος, θα ξυπνήσουμε όλα τα κακά που αναφέραμε. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ορμόνες που σε κρατούν στο λεγόμενο λήθαργο είναι ακόμη στο σώμα μας

Τα πέντε λεπτά ακόμα δεν είναι ποτέ 5 λεπτά, εάν αφήσεις τη δεύτερη φάση να περάσει χωρίς να σηκωθεί από το κρεβάτι, θα ξεκινήσει ο κύκλος πάλι από την αρχή μέχρις ότου να φτάσει πάλι στη δεύτερη φάση και να καταλάβεις ότι άργησες μία ώρα στη δουλειά.


πηγή: youtube