Ο τρόμος των ατόμων με αναπηρία, έχει όνομα και ονομάζεται ΚΕΠΑ. 

Πρόκειται για τις περιώνυμες ( ή να πω διαβόητες) υγειονομικές επιτροπές ,που καθορίζουν τα ποσοστά αναπηρίας.
Γιατί όμως μια τυπική διαδικασία ,που είναι μάλλον απαραίτητη για να καθοριστούν τα ποσοστά που θα δώσουν τις παροχές στον Αμεα ( προνοιακά επιδόματα ,σύνταξη κλπ) καταλήγει για τους περισσότερους, μια εφιαλτική εμπειρία ;
Θα προσπαθήσω παρακάτω να εντοπίσω τους περισσότερους λόγους ,οπως περιγράφονται συχνά απο τους ίδιους τους ασθενείς.

   1) Οι γιατροί των επιτροπών είναι ανώνυμοι. Δεν συστήνονται στον ασθενή και δεν υπογράφουν την απόφασή τους . Επιπλέον το άτομο με αναπηρία δεν γνωρίζει αν η ειδικότητα του γιατρού είναι συναφής με την ασθένεια του, αν και τυπικά το τελευταίο δεν προβλέπεται από τον νόμο. Ξεκινά λοιπον η διαδικασία της εξέτασης ήδη σε κλίμα αδιαφάνειας.

   2) Ο ασθενής μπαίνει στην επιτροπή μόνος ( εκτός απο ειδικές περιπτώσεις) . Είναι αγχωμένος ,ταλαιπωρημένος απο την συνήθως πολύωρη αναμονή και αντιμετωπίζει αγνώστους ανώνυμους γιατρούς ,που σπανιως του απευθύνουν το λόγο. Η συμπεριφορά είναι αρκετές φορές απότομη, αυταρχική και ο ασθενής αντιμετωπίζεται σαν ο αδαής της ιστορίας που δεν ενδιαφέρει η γνώμη του . Με δεδομένο όμως ότι απο την απόφαση της επιτροπής εξαρτάται η ιδια η επιβίωση του, νοιώθει εξαιρετικά ευάλωτος και αδυνατεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Εύκολα θα δεχτεί να του απευθυνθούν στο ενικό η να τον απαξιώσουν . Εξάλλου βρίσκεται ανάμεσα σε ανώνυμους που δεν έχει καν τον τρόπο να γνωρίζει αν είναι η όχι γιατροί.

   3) Δεν υπάρχει εξεταστήριο. Ο χώρος ειναι μάλλον βρώμικος και ενίοτε μυρίζει καπνό. Ο ασθενής καλείται να επιδείξει ουλές ,ακρωτηριασμούς ,πάνες κλπ ΜΠΡΟΣΤΑ στον γραμματεα ( διοικητικο) της επιτροπής !! .Η πόρτα είναι ξεκλείδωτη και συχνά μπαινοβγαίνουν άτομα. Πουθενα παραβάν ,γάντια , πλύσιμο χεριών. Ολα χύμα .Πουθενά σεβασμός στην αξιοπρεπεια των εξεταζομένων.

   4) Παρά το γεγονός οτι το ΦΕΚ αναπηρίας καθορίζει με αρκετά μεγάλη σαφήνεια τα ποσοστά ,οι αποκλίσεις που παρατηρούνται στις αποφάσεις ειναι μεγάλες και αδικαιολόγητες . Ο εξεταζόμενος προσέρχεται με πλήθος εξετάσεων και νοσοκομειακών γνωματεύσεων υπογεγραμμένων απο έγκριτους επιστήμονες, οι οποιες για άγνωστο λόγο δεν λαμβάνονται υπόψη. Πόσο καλά γνωρίζουν οι γιατροί το ΦΕΚ αναπηρίας; Ποση εκπαίδευση έχουν λάβει πριν πάρουν μέρος στην επιτροπή; Πρόκειται για προχειρότητα, για ελλειψη εκπαίδευσης ,για αδιαφορία μιας και η συμμετοχη σε επιτροπή είναι μάλλον αγγαρεία για ενα γιατρο; Τα πάμπολλα λάθη και οι παραλείψεις στις αποφάσεις ,δημιουργουν εύλογα ερωτήματα .Φταίει μήπως η χρονική πίεση; Η εξέταση δεν ξεπερνά τα 10 λεπτά πολλες φορές.

   5) Ο ασθενής ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ στα πρακτικά της επιτροπής,ώστε να σχηματισει γνώμη για το σκεπτικό που οδήγησε στην λήψη της αποφασης. Η γραμματεία των ΚΕΠΑ αρνείται να γνωστοποιήσει τα ονόματα των γιατρών,την ειδικότητά τους και τα πρακτικά της επιτροπής.

   6) Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για κοινωνικά κριτήρια . Ανθρωποι ηλικιωμένοι ,χωρις ένσημα και πρόσβαση στην αγορά εργασίας ,βλεπουν να χάνουν ξαφνικά το μόνο μέσο διαβίωσης,δηλ το προνοιακό επίδομα. Οι γιατροί δεν έχουν εκπαιδευτεί ώστε να δείχνουν την απαραίτητα ευελιξια όταν κοινωνικοί λόγοι το απαιτούν . Ας προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση ενός 60χρονου καρκινοπαθούς ,που εκλεισε εξ ανάγκης την μικροεπιχείρηση του και μετά 5 έτη αγώνα κατα της νοσου απορρίπτεται ξαφνικά απο τα ΚΕΠΑ ως υγιής ,μένοντας κυριολεκτικα μετέωρος.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Οι επιτροπές ΚΕΠΑ θα πρέπει να λειτουργούν υπό πλήρη διαφάνεια. Ετσι ώστε ο ασθενής να προσέρχεται χωρίς πρόσθετο άγχος και ανασφάλεια και να διασφαλίζονται τα δικαιώματά του.
Οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένες ,να αναγράφονται τα ποσοστα αναλυτικά και να υπογράφονται απο όλους τους γιατρούς της επιτροπής .
.Οι γιατροί ,θα πρέπει να σέβονται τον ασθενή ,να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να αποκτήσουν ενσυναίσθηση . Να αντιληφθούν οτι οι αποφάσεις που λαμβάνουν μεσα σε 5 λεπτά, καθοριζουν την τύχη ολόκληρων οικογενειών σε καιρούς ιδιαιτέρως χαλεπούς. Το ΦΕΚ αναπηρίας τους καθοδηγεί, χωρίς να τους υποχρεώνει να εξαντλήσουν τα όρια αυστηρότητας.

Τέλος θα πρέπει να απαλειφθεί ( αν ισχύει) η πρωτοφανής παράβαση του νόμου που λαμβάνει χώρα, όταν ( όπως βεβαιώνουν ασθενείς) συμμετέχουν οι ίδιοι γιατροί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια επιτροπή.

Σημείωση : Τα ΚΕΠΑ σήμαναν αξιοσημείωτη πρόοδο στην εξέταση των αμεα σε σχέση με το παρελθον,και σπανίως δημιουργούνται υποψίες για διαφθορά. Αναγνωρίζουμε βεβαίως οτι θα υπάρχουν προβλήματα και δυσλειτουργίες εκφρασμένα και απο την πλευρά των γιατρών ,που ευχόμαστε να λυθούν.. Δεν δαιμονοποιούμε τους γιατρούς.
Ωστόσο ως ασθενείς διαπιστώνουμε οτι απέχουμε παρασάγγας μέχρι να πούμε οτι έχουμε φτάσει σε ένα ανεκτό επίπεδο λειτουργίας των επιτροπών, που να μας αφήνει με την εντύπωση οτι κρινόμαστε δικαίως και νομιμοτύπως

liza tribeca