Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα βελτίωσε τα νευρολογικά συμπτώματα των τριών από τους τέσσερις ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας σε μια κλινική δοκιμή Φάσης 1, ανέφεραν ερευνητές της Νέας Υόρκης.

Τα αποτελέσματα οδήγησαν την ομάδα στο ερευνητικό κέντρο Tisch της Νέας Υόρκης για να ξεκινήσει μια δοκιμή φάσης 2 και για να αξιολογήσουν περαιτέρω την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Η έγχυση προγονικών κυττάρων προερχόμενων από μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα απευθείας στο νωτιαίο κανάλι βελτίωσε επίσης τη μυϊκή ισχύ και τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης πολλών από τους 20 προοδευτικούς ασθενείς με ΣΚΠ.

Η μελέτη, "Φάση Ι Δοκιμή ενδοτραχειακών μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων προερχόμενων από νευρικούς προγόνους σε προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας", δημοσιεύθηκε στο περιοδικό EBioMedicine.

Το 8% (16 ασθενείς) είχαν δευτερογενή προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας. Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα βελτίωσε τα νευρολογικά συμπτώματα στους 15 από τους ασθενείς. Οι 2 ασθενείς επιδεινώθηκαν ενώ η κατάσταση υπολοίπων τριών παραμένει η ίδια.

Δεκατέσσερις από τους ασθενείς είχαν καλύτερη μυϊκή δύναμη μετά τη θεραπεία, κυρίως στα κάτω άκρα. Τέσσερις από τους 10 ασθενείς που ήταν σε θέση να περπατήσουν όταν άρχισε η δοκιμή, βελτίωσαν τη βάδισή τους κατά 20 % ή και περισσότερο. Και δύο ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν καθόλου όταν άρχισε η μελέτη, μπόρεσαν να περπατήσουν με βοηθηματα.

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα βελτίωσε τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης κατά το ήμισυ των ασθενών με πρόβλημα. Μερικοί σταμάτησαν να παίρνουν τα φάρμακα της κύστης.

Δεν υπήρξαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που να σχετίζονται με τη θεραπεία. Περίπου το 85% των ασθενών εμφάνισαν πονοκεφάλους και πυρετό τις πρώτες 24 ώρες μετά τη θεραπεία, τις οποίες οι γιατροί κατόρθωσαν να κατευνάσουν.

Η θεραπεία περιελάμβανε τρεις ενέσεις βλαστοκυττάρων, χορηγούμενες σε τρεις μήνες. Οι ασθενείς έλαβαν αντιβιοτικά για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νωπά κύτταρα και όχι κύτταρα που διατηρήθηκαν με ψύξη. Αυτό μπορεί να συνέβαλε στα καλά αποτελέσματα, είπε σε δελτίο ειδήσεων η Dr. Violaine Harris, επιστήμονας στο κέντρο Tisch.

«Αναμένουμε ότι αυτές οι νέες μελέτες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη θεραπευτική βάση για την αναστροφή της αναπηρίας σε ασθενείς με ΣΚΠ».


πηγή: multiplesclerosisnewstoday.com
μετάφραση: Μα-ρι-να Μαρι-να