Πολύ ήπια θεωρείται από τους επιστήμονες η φετινή επιδημία γρίπης, σε σύγκριση με την επιδημία του 2016-2017.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή της επιδημίας το περασμένο φθινόπωρο έως και την 11η εβδομάδα του 2018, δηλαδή έως τις 22 Μαρτίου, είχαν καταγραφεί στη χώρα μας 90 σοβαρά κρούσματα γρίπης και 26 θάνατοι. Αντίστοιχα, το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι, είχαν καταγραφεί 265 σοβαρά κρούσματα και 89 θάνατοι.

Μάλιστα, συνολικά την περίοδο της περυσινής επιδημίας 291 άνθρωποι νοσηλεύθηκαν για γρίπη, εκ των οποίων οι 108 πέθαναν.

Κατά την τρέχουσα περίοδο τα κρούσματα και οι θάνατοι από την εποχική γρίπη είναι σαφώς μειωμένα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, η περίοδος δραστηριότητας του ιού αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα μέσα Μαΐου.

Δύο είναι οι αιτίες για τη χαμηλή επίπτωση της γρίπης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ:

1ον. Φέτος κυριάρχησε στην κοινότητα ο ιός τύπου Β, ο οποίος είναι σχετικά ένας ήπιος ιός γρίπης. Ωστόσο, στα περισσότερα σοβαρά κρούσματα εντοπίστηκε ο ιός τύπου Α, που προκαλεί περισσότερες επιπλοκές.

2ον. Φέτος, επίσης, ήταν μεγαλύτερο το ποσοστό εμβολιασμού έναντι της γρίπης και με αυτό τον τρόπο θωρακίστηκε καλύτερα η χώρα μας έναντι της επιδημίας.


πηγή: www.athina984.gr