Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους, ή να γίνουν εμπόδιο στην απώλεια των περιττών κιλών. Μερικά από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στο βάρος, περιλαμβάνουν φάρμακα αρτηριακής πίεσης, στεροειδή, αντικαταθλιπτικά (ιδιαίτερα αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης ή SSRIs συμπεριλαμβανομένων Celexa, Prozac, Paxil και Zoloft), φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων, σταθεροποιητές διάθεσης (όπως Tegretol, Neurontin, Depakote, Lyrica και Lithium) αντισυλληπτικά και εμμηνοπαυσιακά ορμονικής υποκατάστασης φάρμακα, φάρμακα κατά του διαβήτη συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των προφορικών φαρμάκων διαβήτη.

Αν υποψιάζεστε ότι οποιοδήποτε από τα παραπάνω φάρμακα συμβάλλει στις αλλαγές του σωματικού σας βάρους, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή. Τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα δεν είναι “προαιρετικά” – η σωματική και ψυχική σας υγεία μπορεί να εξαρτάται από αυτά.

Πιθανότητα για αύξηση του σωματικού βάρους, ωστόσο, θα πρέπει να εξετάζονται επίσης , οι παράγοντες όπως η διατροφή και η άσκηση, και να τροποποιούνται ανάλογα.


Πηγή: www.karafillides.gr