Στυτική Δυσλειτουργία (ΣΔ) και Γενική Υγεία

Μύθος: Η εμφάνιση ΣΔ δεν είναι κάτι επικίνδυνο.

Πραγματικότητα: Αν και η ΣΔ δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνη, μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια άλλων υποκείμενων παθήσεων. Μία από τις πιο κοινές παθήσεις είναι ο διαβήτης. Προβλήματα στύσης μπορεί επίσης να αποτελούν σύμπτωμα για καρδιακά προβλήματα, όπως η υπέρταση ή η αθηροσκλήρωση, καθώς και ορμονικές  και νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Γι ‘αυτό και αν αντιμετωπίζεται προβλήματα με τη στύση σας, κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη σε έναν ειδικό. Όχι μόνο μπορεί μια λεπτομερή ιατρική εξέταση να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία του προβλήματος και να σας δοθεί θεραπεία ώστε να επιστρέψετε σε μια πιο ενεργή σεξουαλική ζωή, αλλά μπορεί και να βοηθήσει στη πρόληψη ενός  μεγαλύτερου προβλήματος υγείας που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.


Μύθος: Αν έχετε προβλήματα στύσης, είναι επειδή δεν νιώθετε έλξη για τη σύντροφό σας.

Πραγματικότητα: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα στύσης. Παρά το γεγονός ότι η έλλειψη της σεξουαλικής έλξης για τη σύντροφο του μπορεί να είναι ένας από αυτούς, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο πιθανό να είναι κάτι άλλο.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκληθεί από:

  • Καρδιακά προβλήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και αθηροσκλήρωση
  • Διαβήτης – μεταξύ 35% και 50% των ανδρών με διαβήτη εμφανίζουν και ΣΔ
  • Λήψη  φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, το άγχος και τη κατάθλιψη
  • Νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Ορμονικές διαταραχές
  • Διάθεση ή συναισθηματικά προβλήματα, όπως το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη
  • Συνήθειες του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ



ΣΔ και Ηλικία

Μύθος: Η ΣΔ είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής ενός άνδρα που μεγαλώνει που πρέπει να μάθει να ζει με αυτό.

Πραγματικότητα: Αν και η στυτική δυσλειτουργία είναι πιο συχνή μεταξύ των ηλικιωμένων ανδρών, δεν την καθιστά ως κάτι «φυσιολογικό», που πρέπει να μάθει ο άνδρας να ζει με αυτό. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ηλικιωμένους άνδρες να χρειάζονται περισσότερα ερεθίσματα για να βοηθήσουν την στύση τους από όσα χρειαζόντουσαν πιο νέοι. Αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος που θα πρέπει το άτομο να αποδεχτεί την έλλειψη σεξουαλικής λειτουργίας ως μία από τις αναπόφευκτες συνέπειες των γηρατειών. Πολλοί άνδρες είναι σε θέση να έχουν στύση και να απολαμβάνουν το σεξ και σε μεγαλύτερες ηλικίες.


Μύθος: Η ΣΔ δεν εμφανίζεται στους νέους αλλά μόνο στους ηλικιωμένους.

Πραγματικότητα: Αν και είναι πιο συχνή στους άνδρες άνω των 75, μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες.


Θεραπεία της ΣΔ

Μύθος: Αν έχω ΣΔ, θα πρέπει να λαμβάνω χάπια για το υπόλοιπο της ζωής μου.

Πραγματικότητα: Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θεραπεία της ΣΔ. Τα εγκεκριμένα φάρμακα από τον FDA ειδικά για τη θεραπεία ΣΔ είναι αποτελεσματικά για πολλούς άνδρες. Σε αυτά περιλαμβάνονται φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα ή ενέσεις απευθείας στο πέος.

Επειδή η στυτική δυσλειτουργία μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα μιας υποκείμενης πάθησης η αντιμετώπιση της πάθησης μπορεί να βοηθήσει τη στύση σας. Εάν λαμβάνετε φάρμακα που έχουν ως παρενέργεια τη ΣΔ,  ρωτήστε το γιατρό σας εάν μπορείτε να λάβετε μια άλλη φαρμακευτική αγωγή. Μην σταματήσετε να παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο πριν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η θεραπεία της ΣΔ, γίνεται πλέον με διάφορους τρόπους και όχι μόνο με τη λήψη φαρμάκων.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής φαίνεται να βοηθούν τη στύση σας. Η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους, η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη σεξουαλική σας ζωή και να βελτιώσουν τα προβλήματα στύσης.

Η ψυχοθεραπεία είναι επίσης αποτελεσματική για πολλούς άνδρες που αντιμετωπίζουν άγχος που σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία και  τη σεξουαλική απόδοση.


Μύθος: Μπορώ να θεραπεύσω τη ΣΔ μόνος μου, χωρίς να συμβουλευτώ έναν ειδικό με τη χρήση συμπληρωμάτων και βοηθημάτων για τη στυτική δυσλειτουργία.

Πραγματικότητα: Τα συμπληρώματα διατροφής και τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο μπορεί να ελλοχεύουν πολλούς κινδύνους για τη στύση σας αλλά και την υγεία σας εν γένει.


Πηγή: andrologia.gr