Η ορτανσία είναι δικοτυλήδονο φυτό, που ανήκει στην οικογένεια Υδραγγειοειδή και περιλαμβάνει γύρω στα 25 είδη, με λευκά, μπλε ή ροζ άνθη, και προέρχεται από την Κίνα και τα Ιμαλάια. Η ορτανσία λέγεται και υδραγγεία επειδή τα περικάρπια της θυμίζουν κύπελλα νερού.

Στην Ιαπωνία αποξηραμένα πέταλα των ανθών προστίθενται στο τσάι δημιουργώντας την ποικιλία τσαγιού «ορτανσία». Παραδοσιακά η ορτανσία έχει χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια στην καταπολέμηση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και στην δυσπλασία του προστάτη.

Ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων στη Βοστώνη, ανακάλυψαν ότι η ουσία αλοφουγινόνη που περιέχεται στις ρίζες της ορτανσίας, αποτελεί τη βάση φαρμάκων για τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αρθρίτιδα και ο διαβήτης επειδή μπλοκάρει το σχηματισμό ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που επιδεινώνουν την αυτοάνοση ασθένεια.

Μία από τις χρήσεις της ορτανσίας σήμερα είναι για τη βοήθεια της θεραπείας διόγκωσης του προστάτη αδένα αλλά κυρίως βοηθά την απομάκρυνση των νεφρόλιθους και καταπολεμά τις λοιμώξεις ουροποιητικού συστήματος όπως την κυστίτιδα.

Για τις πέτρες στα νεφρά συνδυάζεται συχνά για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με τον αρκτοστάφυλο και το ευπατόριο. Η ορτανσία ως κλασικό διουρητικό βότανο είναι χρήσιμη για την συνολική αποβολή τοξινών από το σώμα, προωθώντας παράλληλα την εφίδρωση και την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού.

Τα εκχυλίσματα φύλλων της ορτανσίας έχουν ερευνηθεί και αναφέρονται ως πηγή χημικών ενώσεων με ανθελονοσιακή δραστηριότητα.

Οι ουσίες που υπάρχουν στη ρίζα της ορτανσίας θα συμβάλουν επίσης στη δημιουργία οικονομικότερων θεραπειών κατά των αυτοάνοσων νοσημάτων, σε αντίθεση με τις υπάρχουσες που στοιχίζουν ακριβά και επιπλέον ταλαιπωρούν τους ασθενείς επειδή είναι κυρίως ενέσιμες.

Πηγή: gocheapandchic.gr