Πολλοί άνθρωποι με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) λένε ότι αισθάνονται καλύτερα όταν τρώνε υγιεινά. Αλλά τι σημαίνει αυτό για κάποιον με ΣΚΠ;

Η διατήρηση καλής κατάσταση θρέψης και υγιούς σωματικού βάρους καθώς και η κατάλληλη θεραπευτική διατροφή αποτελούν για τον ασθενή με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣκΠ) έναν πολύτιμο σύμμαχο για καλύτερης ποιότητας ζωής!

Στις διατροφικές συστάσεις περιλαμβάνονται:

1) Κατανάλωση 9 ή και περισσότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως για επαρκή πρόσληψη σε αντιοξειδωτικά.

Μερικά από τα λαχανικά και φρούτα με έντονη αντιοξειδωτική ικανότητα είναι: kale, σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, παντζάρι, φράουλες, μούρα κτλ. H φλεγμονή ανοσολογικής αρχής και το οξειδωτικό στρες εμπλέκονται στην παθολογία της ΣκΠ και τα θρεπτικά αντιοξειδωτικά (πχ. ασκορβικό οξύ) και αντιοξειδωτικά φυτοχημικά έχουν τη δυνατότητα να ελαφρύνουν τα συμπτώματα της ασθένειας μέσω στοχοποίησης αυτής της φλεγμονής.

2) Αύξηση της πρόσληψης σε απαραίτητα λιπαρά οξέα (Essential Fatty Acids, EFAs) (ιδιαίτερα των ω-3 λιπαρών οξέων): 

Έχουν ανοσορρυθμιστική και αντιφλεγμονώδη δράση και την ικανότητα να επηρεάζουν την αυτοάνοση απάντηση σε ασθένειες όπως η ΣκΠ).


  • Απαραίτητα λιπαρά οξέα αποτελούν το λινολενικό οξύ (ω-6 λιπαρά): σησάμι και λοιποί ελαιούχοι σπόροι, ξηροί καρποί, ηλιέλαιο α-λινολενικό οξύ (ω-3 λιπαρό οξύ): πράσινα φυλλώδη λαχανικά (πχ. σπανάκι, kale), λινέλαιο, λιναρόσπορος, καρύδια, κραμβέλαιο (canola oil), σογιέλαιο.
  • Αυξημένη κατανάλωση σε ψάρια και και οστρακοειδή, μουρουνέλαιο και αβγά. Στόχος όσον αφορά στην κατανάλωση ψαριού και οστρακοειδή: 240-360γρ. την εβδομάδα από ποικιλία ψαριών και θαλασσινών με χαμηλά επίπεδα υδραργύρου*
  • Τip: Απόφυγε την κατανάλωση ξιφία και να έχετε περιορισμένη κατανάλωση σε τόνο.


3) Αύξηση της πρόσληψης εδώδιμων ινών καθώς και πρεβιοτικών και προβιοτικών για τη διατήρηση φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου:


  • Πρεβιοτικά: στις καλές πηγές περιλαμβάνονται το μη επεξεργασμένο σιτάρι και κριθάρι, η βρώμη, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα ραδίκια, τα πράσα, τα σπαρράγια, η αγκινάρα και αγκινάρα των Ιεροσολύμων («Jerusalem Artichoke”), οι ωμές ρίζες κιχωρίου, το μη επεξεργασμένο κριθάρι και τα τρόφιμα εμπλουτισμένα με πρεβιοτικά (αναζήτησε τις λέξεις FOS – φρουκτοολιγοσακχαρίτες -, ινουλίνη, GOS – γαλακτοολιγοσακχαρίτες – στις διατροφικές ετικέτες)
  • Προβιοτικά: Γαλακτοκομικά [τυριά όπως η φέτα, το κεφαλοτύρι, το κατσικίσιο τυρί, το ξινοτύρι, το λαδοτύρι και άλλα περιέχουν είδη γαλακτικών βακτηρίων και ζυμών]. Το γιαούρτι, το ξυνόγαλο και ο τραχανάς περιέχουν επίσης είδη γαλακτικών βακτηρίων) και τρόφιμα εμπλουτισμένα με προβιοτικά


4) Περιορισμός στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος και παραγώγων του καθώς και γάλακτος και προϊόντων γάλακτος για τη μείωση της κατανάλωση κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης. Απόφυγε την κατανάλωση trans λιπαρών οξέων (υδρογονοποιημένα λιπαρά οξέα)

5) Διατήρηση του σωματικού βάρους σε υγιή επίπεδα.

Κάθε ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣκΠ) παρουσιάζει τη δική του ξεχωριστή εικόνα. Πληθώρα επιστημονικών μελετών προσφέρουν σήμερα μια βάση συντριπτικών στοιχείων, τα οποία υποστηρίζουν τα οφέλη της Ιατρικής Διατροφικής Θεραπείας (Medical Nutrition Therapy, MNT) σε ασθενείς με ΣκΠ, η οποία μπορεί να επιδράσει θετικά στην προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας και ευεξίας του ασθενούς και στην ποιότητα ζωής του.


Από την Χριστίνα Κωστάρα - Διατροφολόγος – διαιτολόγος MmedSci, υπεύθυνη διαιτολόγος τμήματος Διατροφικής Υποστήριξης, ΙΑΣΩ, πρώην μέλος Δ’ τμήματος Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε) (Συμπληρωμάτων Διατροφής, Προϊόντων Ειδικής Διατροφής), ΕΟΦ.
Πηγή: www.shape.gr