Μία νέα μετα-ανάλυση δοκιμής φαρμάκων ΣΚΠ, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Neurology , αποκάλυψε ότι η αποτελεσματικότητα των θεραπειών που τροποποιούν τη νόσο Disease modifying therapies (DMTs) ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία. 1

Δεδομένου του ευρέος φάσματος των DMT που είναι τώρα διαθέσιμα, οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας και οι άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει να είναι καλά πληροφορημένοι σχετικά με τη σχετική αποτελεσματικότητα των διαφόρων θεραπειών σε διαφορετικά στάδια της πορείας της νόσου. Αυτή η νέα μελέτη εξέτασε κατά πόσο η αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων DMT διαφέρει ανάλογα με την ηλικία του ατόμου που έλαβε θεραπεία.

Η Δρ Ann Marie Weideman και οι συνάδελφοί της εξήγαγαν μεσαία δεδομένα από 38 δημοσιευμένες κλινικές δοκιμές και έπειτα εφάρμοσαν ένα στατιστικό μοντέλο που ονομάζεται γραμμική παλινδρόμηση για να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ αποτελεσματικότητας φαρμάκου και ηλικίας. Η αποτελεσματικότητα μετρήθηκε με βάση πόσο καλά το κάθε φάρμακο εμπόδισε την εξέλιξη της αναπηρίας σε σύγκριση (άμεσα ή έμμεσα) με το εικονικό φάρμακο. Αυτές οι μελέτες περιελάμβαναν πάνω από 28.000 άτομα με ΣΚΠ και 13 τύπους φαρμάκων ΣΚΠ (παρασκευάσματα ιντερφερόνης βήτα και 12 ανοσορρυθμιστικά φάρμακα).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αποτελεσματικότητα των DMTs μειώθηκε σημαντικά με την πρόοδο της ηλικίας, ανεξάρτητα από το επίπεδο αναπηρίας στην αρχή της δοκιμής (βλ. Εικόνα).

Συγκεκριμένα, το μοντέλο προέβλεπε ότι κατά μέσον όρο τα DMT παύουν να είναι αποτελεσματικά πέρα από την ηλικία περίπου 53 ετών.

Όταν τα DMT χαμηλής και υψηλής αποτελεσματικότητας μοντελοποιήθηκαν χωριστά, τα φάρμακα υψηλής αποτελεσματικότητας ήταν πιο αποτελεσματικά από τα φάρμακα χαμηλής αποτελεσματικότητας μόνο όταν χρησιμοποιούνται σε άτομα ηλικίας 40,5 ετών ή νεότερα. Μετά από αυτό το σημείο δεν υπήρχε όφελος για τον μέσο άνθρωπο με ΣΚΠ να χρησιμοποιεί φάρμακα υψηλής αποτελεσματικότητας.
Οι συγγραφείς υπογράμμισαν ότι η συνεχής απώλεια αποτελεσματικότητας με την ηλικία που αναφέρθηκε σε αυτή τη μελέτη υποστηρίζει την ιδέα ότι "η προοδευτική ΣΚΠ είναι απλώς ένα μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας της νόσου".

Φιγούρα. Η σχέση μεταξύ της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων ΣΚΠ και της ηλικίας. Αναπαράγεται από τους Weideman et al. Front Neurol. 2017;8:577.1


Τι δείχνει αυτό το γράφημα;

Κάθε  έγχρωμος κύκλος  αντιπροσωπεύει μια κλινική δοκιμή. Η θέση του δείχνει τη  μέση  αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο και τη  μέση  ηλικία των συμμετεχόντων στη συγκεκριμένη δοκιμή, ενώ το μέγεθος του κύκλου υποδεικνύει τη σπουδαιότητα αυτής της δοκιμής στο στατιστικό μοντέλο (δοκιμές με περισσότερους συμμετέχοντες και μεγαλύτερη διάρκεια, δόθηκαν περισσότερο βάρος από ό, τι οι πολύ μικρότερες δοκιμές).

Οι διακεκομμένες γραμμές  δείχνουν το στατιστικό μοντέλο γραμμικής παλινδρόμησης που εφαρμόζεται στα δεδομένα - αυτό υποδεικνύει τη  μέση  αναμενόμενη αποτελεσματικότητα σε διαφορετικές ηλικίες.

Υπάρχουν περιορισμοί σε αυτήν την προσέγγιση μοντελοποίησης; η ανάλυση περιελάμβανε μόνο μία δοκιμή με μέση ηλικία άνω των 50 ετών, για παράδειγμα και τα οφέλη των ατόμων που θα βιώσουν από τα DMT θα διαφέρουν ανάλογα με τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Παρόλα αυτά, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενημέρωση των κλινικών και των ατόμων με ΣΚΠ όταν συζητούν εναλλακτικές θεραπείες. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα: "Η καθυστέρηση κάθε DMT, ακόμη και για μερικά χρόνια, οδηγεί σε μείωση της αθροιστικής αποτελεσματικότητας που δεν μπορεί να επανακτηθεί εύκολα επιλέγοντας πιο επιθετικές θεραπείες σε μεταγενέστερη ηλικία".

Αναφορά

1.Weideman AM, Tapia-Maltos MA, Johnson K, et al. Meta-analysis of the Age-Dependent Efficacy of Multiple Sclerosis Treatments. Front Neurol. 2017;8:577; doi:10.3389/fneur.2017.00577.

Πηγή: www.msbrainhealth.org