Η Μαγνητική Τομογραφία μπορεί να είναι μια περίεργη εμπειρία για όσους δεν την είχαν ζήσει πριν, ωστόσο καλό είναι να είστε ήρεμοι κατά την διάρκεια της.

Τι είναι η Μαγνητική Τομογραφία;

Η Μαγνητική Τομογραφία (MRI) είναι μια διαγνωστική τεχνική σάρωσης που βασίζεται στις αρχές του μαγνητικού συντονισμού. Χρησιμοποιεί ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο κυμάτων και ραδιοσυχνοτήτων να παράγει λεπτομερείς εικόνες των εσωτερικών οργάνων και ιστών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση σχεδόν σε κάθε μέρος του σώματος και πιο συχνά χρησιμοποιείται για να εξετάσει τον εγκέφαλο, τις αρθρώσεις και στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης.

Για τα άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ), οι συχνές σαρώσεις με Μαγνητική Τομογραφία είναι ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση και κατά του πόσο οι θεραπείες βοηθάνε αποτελεσματικά τις βλάβες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Θυμάμαι την πρώτη μου (MRI) το 1994 σε ένα διαγνωστικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, όπου είχα άγχος το τι θα δω. Ένιωσα λίγο περίεργα βλέποντας για πρώτη φορά τον σαρωτή Μαγνητική Τομογραφίας.

Με μετάφεραν στο κρεβάτι του σαρωτή, όπου η ομάδα του κέντρου με τοποθέτησε πάνω σε αυτό, βάζοντας ένα ψηλό μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα μου και στη συνέχεια κάλυψε τα αυτιά μου με ακουστικά που ήταν στερεωμένα ανάμεσα σε δυο κομμάτια σκληρού αφρολέξ και μια κατασκευή με έναν καθρέπτη πάνω στο πρόσωπο μου για να βλέπω μπροστά την ώρα της μαγνητικής.  Με το ένα χέρι μου σε ένα κουμπί για να το πατήσω αν χρειαστώ κάποια βοήθεια, το κρεβάτι σιγά σιγά τοποθετήθηκε προς το μηχάνημα.

Τότε από τα ακουστικά άκουσα την φωνή από το άτομο που έκανε την εξέταση να μου λέει, ότι θα υπάρξουν μερικοί δυνατοί θόρυβοι και να μην ανησυχώ, αν χρειαστώ κάτι να πατήσω το κουμπί. Επίσης είπε την ώρα της εξέτασης να μην βήξω, να μην καταπιώ, να μην ξύσω την μύτη μου, γιατί μετά η εξέταση θα πρέπει να ξαναγίνει.

Αρχίζουμε… μείνετε ακίνητος για δυο λεπτά, μετά από λίγο, θα πρέπει να μείνετε ακίνητος για πέντε λεπτά και ξανά μετά από λίγο, θα μείνετε ακίνητος για τρία λεπτά.

Αυτό νομίζω ότι διήρκησε για την πρώτη μου φορά μίση ώρα και άλλη μίση ώρα όταν ήρθαν και μου έβαλαν το σκιαγραφικό, που πρέπει να πω ότι το ένιωσα να κυλάει στις φλέβες και το σώμα μου να παγώνει. Και δεν έφτανε μόνο αυτό, να έχω στα αυτιά μου έναν τόσο δυνατό ήχο που διαπέρναγε ακόμη και από τα τόσο μονωμένα ακουστικά. Ήταν σαν άκουγα συνεχεία ένα κομπρεσέρ.

Τι σου κάνει όμως το μυαλό, όταν σου λένε να μην βήξεις, να μην καταπιείς, ή να μην ξύσεις τη μύτη ε, όλα τότε τα ήθελα. Για μένα ήταν το πιο βασανιστικό αυτό παρά ο ήχος που είχα όλη την ώρα στα αυτιά μου και όταν μετράς τον χρόνο, το ένα ή τα δυο λεπτά, είναι πολύ μεγάλος χρόνος.

Όταν τέλειωσε η εξέταση και με πήραν από τον σαρωτή, ένιωσα μια ανακούφιση και το άγχος μου να εξαφανίζετε στη στιγμή.
Δεν ξέρω τι έχετε νιώσει ή τι νιώθετε ακόμη εσείς αλλά, από τότε το έχω συνηθίσει, έχω κάνει πολλές μαγνητικές και τις πιο πολλές φορές κοιμάμαι όταν μου κάνουν την εξέταση.

Βέβαια τα αποτελέσματα δεν βγαίνουν αμέσως και αυτό ίσως είναι άλλο ένα μικρό άγχος, αλλά όπως είπα και στην αρχή, πάνω απ όλα ηρεμία.


Η Μαγνητική Τομογραφία δεν πρέπει να μας φοβίζει. Αν αποκλείσεις τον δυνατό θόρυβο, είναι μια απλή εξέταση που παίρνει κάποια ώρα.



Λίγα λόγια για την ιστορία της Μαγνητικής Τομογραφίας

Αρχικά πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στον μαθηματικό Ζοζέφ Φουριέ ο οποίος ανακάλυψε τους ομώνυμους μετασχηματισμούς, χωρίς τους οποίους θα ήταν αδύνατη σήμερα η ανακατασκευή των φασμάτων και στον Νίκολα Τέσλα για τις εφευρέσεις του σχετικά με τον ηλεκτρομαγνητισμό οι οποίες έδωσαν μεγάλη ώθηση στην περαιτέρω εξέλιξη της τεχνολογίας.

Διαβάστε περισσότερα στη Βικιπαίδεια