Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι μια πάθηση που επηρεάζει το νωτιαίο μυελό, συνήθως σε νέα άτομα και κυρίως γυναίκες. Εμφανίζεται περίπου σε 3 περιστατικά ανά 10.000 άτομα. Όπως είναι φυσικό, απασχολεί πολλές από τις γυναίκες σχετικά με τη γονιμότητα τους και αν θα μπορέσουν να κάνουν παιδιά ή αν μια εγκυμοσύνη θα επιβαρύνει την πάθηση τους.

Μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζουμε την αιτία της πάθησης. Πιθανά, οφείλεται σε κάποιο παράγοντα που προκαλεί την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού στα κύτταρα του νωτιαίου μυελού, σε άτομα που έχουν κάποια γενετική προδιάθεση. Η πάθηση εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις. Δεν υπάρχουν κλασικά κλινικά συμπτώματα αν και τα συχνότερα είναι η κόπωση, αδυναμία, διαταραχές στην όραση, παραισθησίες και παράλυση των άκρων, αστάθεια στο βάδισμα και άλλα.


Εγκυμοσύνη και Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Αν και τα παλιά χρόνια σύστηναν ακόμα και διακοπή της εγκυμοσύνης, σήμερα γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως και με τις άλλες αυτοάνοσες παθήσεις, τα συμπτώματα μπορεί να μειωθούν, οι εξάρσεις να είναι από λιγότερες έως και ανύπαρκτες και η κατάσταση να βελτιωθεί. Η εγκυμοσύνη φαίνεται να επιδρά θετικά. Όμως κατά την περίοδο μετά τη γέννηση, υπάρχει πιθανότητα να επιβαρυνθεί αρκετά η κατάσταση, με συχνότερα επεισόδια και μεγαλύτερα σε ένταση, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Υπάρχουν ακόμα πολλοί γιατροί, που λόγω άγνοιας των νεότερων δεδομένων, συστήνουν ακόμα στις γυναίκες που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη. Επίσης, πολλές γυναίκες από μόνες τους προσπαθούν να αποφύγουν μια εγκυμοσύνη, καθώς νοιώθουν ανασφάλεια για τη μελλοντική εξέλιξη της πάθησης τους. Φαίνεται όμως ότι όσες περισσότερες εγκυμοσύνες έχει μια γυναίκα, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να εμφανίσει το πρόβλημα. Επίσης, όσες πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν πιο αργή εξέλιξη στην πορεία της νόσου και μάλιστα με ηπιότερα συμπτώματα, όσο περισσότερες εγκυμοσύνες επιτύχουν.

Έμβρυο σε μητέρα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Σε ότι αφορά την επίδραση της πάθησης πάνω στην εγκυμοσύνη και αν μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εξέλιξη της όσο και στην υγεία του εμβρύου, φαίνεται ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν έχει επίδραση στην πορεία και στο αποτέλεσμα της κύησης. Από έρευνες που έχουν γίνει, δεν φαίνεται να αυξάνονται οι αυτόματες αποβολές, ο πρόωρος τοκετός, να διαταράσσεται η γονιμότητα και άλλα. Η ανάπτυξη του εμβρύου φαίνεται να είναι φυσιολογική και δεν παρατηρούνται αυξημένες πιθανότητες για νοητικές και σωματικές ανωμαλίες στο έμβρυο, συγκριτικά με τα παιδιά υγιών γυναικών.

Φάρμακα της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας κατά την εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες που λαμβάνουν προφυλακτική θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά ή άλλου είδους φάρμακα, καλό είναι να συνεννοηθούν με το νευρολόγο τους, ώστε να διακόψουν τα φάρμακα αυτά για τουλάχιστον 3-6 μήνες, πριν από τον προγραμματισμό για μια εγκυμοσύνη.

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Να μείνω έγκυος ή να μην μείνω έγκυος;

Συμπερασματικά, οι γυναίκες που πάσχουν από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, δεν πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα καθώς η εγκυμοσύνη επιτρέπεται και μάλιστα φαίνεται να βοήθα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα στην καλύτερη ποιότητα ζωής της. Επίσης, η πάθηση δεν φαίνεται να επηρεάζει σε τίποτα το έμβρυο. Για τους λόγους αυτούς, η γυναίκα με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να νοιώθει άνετα και να είναι ήρεμη με το θέμα της γονιμότητας της και μπορεί με άνεση να δημιουργήσει την οικογένεια της, όποτε αυτή αποφασίσει.


Dr Panagiotis Christopoulos MD, MSc, PhD, IFEPAG (Μαιευτήρας – Γυναικολόγος)
Πηγή: www.γυναικολογοσ.com