Όλοι το έχουμε περάσει. Έχουμε χάσει το πάτημα μας και έχουμε γλιστρήσει δημοσίως. Μετά έχουμε βάλει τα δυνατά μας να το ευπρεπίσουμε κατηγορώντας την ταλαντευόμενη πλάκα πεζοδρομίου και έχοντας ύφος ότι δεν μας πείραξε.Αν έχετε όμως Σκλήρυνση κατά Πλάκας,μπορεί να σας είναι πιο οικείο αυτό το σενάριο . Εξάλλου τα θέματα ισορροπίας είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα της πάθησης λόγω της επίδρασης που έχει στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ναι,υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μη χρεώνετε για τα προβλήματα ισορροπίας σας την ΣκΠ σας(ας το παραδεχτούμε μερικοί άνθρωποι είναι πιο αδέξιοι από άλλους) αλλά στην πραγματικότητα οι αλλαγές στην προστατευτική μυελίνη που περιβάλλει τα νεύρα μπορούν να μετατρέψουν  την ισορροπία σε πρόκληση για όσους έχουν την πάθηση.Μπορεί να ακούγεται λίγο τρελό -τι δουλειά έχουν τα νεύρα με την ισορροπία;- αλλά ακολουθούν μερικοί λόγοι που μπορεί η ΣκΠ να θεωρηθεί ένοχη.

-Αισθητηριακές αλλαγές-

Προβλήματα οπτικά που προέρχονται από καταστροφή του οπτικού νεύρου μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψη του εγκεφάλου για το πού βρίσκεται το σώμα (αυτό το κράσπεδο του πεζοδρομίου μπορεί να είναι πιο κοντά απ’ότι φαίνεται) ενώ η επικοινωνία μεταξύ του εσωτερικού αυτιού -που βοηθάει στη συγκράτηση της ισορροπίας επιτρέποντας στον εγκέφαλο να γνωρίζει σε ποια θέση βρίσκεται το κεφάλι-και του εγκεφάλου μπορεί να επηρεαστεί.Προβλήματα αίσθησης ,όπως μουδιάσματα  ή τσιμπηματάκια στα χέρια και στα πόδια μπορουν επίσης να διασπάσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να ανιχνεύσει ζωτικές αισθητηριακές πληροφορίες.

-Αλλαγές επεξεργασίας-

Ο τρόπος που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις αισθητηριακές  πληροφορίες μπορεί να επηρεαστεί.Η καταστροφή στα νεύρα στην παρεγκεφαλίτιδα(το μέρος του εγκεφάλου που συντονίζει τη μυική δραστηριότητα)ή η καταστροφή στο εγκεφαλικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε ίλιγγο ,για παράδειγμα,και μερικές φορές ακόμα και σε ναυτία.

-Κινητικές αλλαγές-

Μπορεί να έχει επίδραση  λόγω της πάθησης η επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και των μυών προκαλώντας δυσκολίες συντονισμού καθώς επίσης και τρέμουλο,μυική ατονία,σπασμούς,ή δυσκαμψία.Όλα αυτά μπορούν να κάνουν τα πόδια σας πιο ασταθή.

-Αλλαγές στη θερμοκρασία-

Μερικοί άνθρωποι έχουν θέμα με την ισορροπία,όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματός τους.Σ’αυτήν την περίπτωση το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί θεραπεύοντας ό,τι αυξάνει τη θερμοκρασία,όπως μια μόλυνση.
Για τον καθένα με αυτήν την πάθηση,αυτοί οι συνδυασμένοι παράγοντες μπορούν να κάνουν το βάδισμα πιο ζόρικο και χωρίς ταλαντευόμενες πλάκες πεζοδρομίου ή τρελά ψηλοτάκουνα.

Μείνετε σε όρθια στάση με ευκολία.

Το καλό νέο είναι  ότι η ισορροπία είναι κάτι που μπορεί να δουλευτεί .Ένα σωρό μελέτες έχουν δείξει ότι η αισθητηριακή εκπαίδευση βοηθάει στη βελτίωση του κινητικού και αισθητηριακού συντονισμού στους ανθρώππους με πολλαπλή σκλήρυνση.Επομένως αξίζει τον κόπο να αναφέρετε οποιοδήποτε θέμα στο γιατρό σας.

Αν είστε επιρρεπείς στο να σκοντάφτετε για παράδειγμα,ένας φυσιοθεραπευτής  θα σας συμβουλεύσει για ασκήσεις  με σκοπό να ενισχύσετε την ισορροπία σας και να μειώσετε τον κίνδυνο πτώσεων.
Μαζί με τις ειδικές επιλογές άθλησης,οι επιστήμονες εργάζονται πάνω στο να εφεύρουν ειδικές σόλες παπουτσιών και συσκευές  που μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους με αυτήν την πάθηση.
Πάνω από όλα μην αφήνετε το φόβο της πτώσεως να σας εμποδίσει να είστε δραστήριοι.

Η τακτική άσκηση είναι σημαντικά  ωφέλιμη στην ισορροπία  και στο συντονισμό είτε πρόκειται για κολύμπι ή για απλό περίπατο.Ένα πράγμα είναι σίγουρο με παπούτσια πλατφόρμες σε στενό πεζοδρόμιο,θα χρειαστείτε μικρή βοήθεια για να μείνετε όρθιοι.