Μια κοινή αντιισταμινική χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων των αλλεργιών και του κοινού κρυολογήματος, που ονομάζεται φουμαρική κλεμαστίνη, εν μέρει αντιστράφηκε σε βλάβη στο οπτικό σύστημα σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (MS). Μια προκαταρκτική μελέτη κυκλοφόρησε και παρουσιάζετε στην Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας της 68ης ετήσιας συνάντησης στο Βανκούβερ του Καναδά, από 15 Απριλίου έως 21, το 2016.

Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας και οπτική νευροπάθεια, η οποία είναι η βλάβη στο νεύρο που στέλνει πληροφορίες από το μάτι στον εγκέφαλο. Σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τη μυελίνη, το προστατευτικό επίχρισμα γύρω από τα νεύρα, τα οποία στη συνέχεια οδηγεί σε βλάβη των νεύρων κατά μήκος, επιβραδύνοντας σήματα προς και από τον εγκέφαλο. Η βλάβη του οπτικού νεύρου είναι μια κοινή συνέπεια της νόσου.

«Αυτή η μελέτη είναι συναρπαστική, επειδή είναι η πρώτη για να επιδειχθεί η πιθανή επισκευή του εν λόγω προστατευτικής επικάλυψης σε άτομα με χρόνια απομυελίνωση από το MS», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Ari Green, MD, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, και ένα μέλος της αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας. "Αυτό έγινε με τη χρήση ενός φαρμάκου που είχε προσδιοριστεί στο UCSF μόνο δυόμιση χρόνια πριν, ως παράγοντα που μπορεί να βοηθήσει με την επισκευή του εγκεφάλου."

Στη μελέτη που εμπλέκονται 50 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 40 που είχαν Σ.ΚΠ. είχαν ενδείξεις μιας σταθερής χρόνιας οπτική νευροπάθεια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ανακάμπτει από μια πρόσφατη οπτική νευρίτιδα.

Στους συμμετέχοντες διεξάγονται δοκιμές όρασης στην αρχή και στο τέλος της μελέτης. Για ένα τεστ, που ονομάζεται οπτική προκλητή δυναμική, στο χρόνος για την μετάδοση του σήματος από τον αμφιβληστροειδή προς τον οπτικό φλοιό. Για να συμπεριληφθεί στη μελέτη, οι συμμετέχοντες έπρεπε να έχουν μια καθυστέρηση στο χρόνο μετάδοσης πέρα από 118 χιλιοστά του δευτερολέπτου σε τουλάχιστον σε ένα μάτι και έπρεπε να έχουν αποδείξεις ότι είχαν επαρκή αριθμό των νευρικών ινών στην reinsulate. Μια βελτίωση στην καθυστέρηση στη μετάδοση θεωρείται ένας βιοδείκτης της επισκευής μυελίνης.

Για τους πρώτους τρεις μήνες της μελέτης, ορισμένα άτομα έλαβαν την φουμαρική κλεμαστίνη αντιισταμινικό και ορισμένα ένα ψευδοφάρμακο. Για τους επομένους δύο μήνες, έγινε το αντίστροφο.

Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας και οπτική νευροπάθεια, η οποία είναι η βλάβη στο νεύρο που στέλνει πληροφορίες από το μάτι στον εγκέφαλο. Η εικόνα είναι μόνο για λόγους απεικόνισης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι καθυστερήσεις μειώθηκαν κατά μέσο όρο ελαφρώς λιγότερο από δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου σε κάθε μάτι ανά ασθενή μεταξύ εκείνων που έλαβαν το αντιισταμινικό.

"Ενώ η βελτίωση της όρασης εμφανίζεται μέτρια, η μελέτη αυτή είναι πολλά υποσχόμενη, διότι είναι η πρώτη φορά που ένα φάρμακο έχει αποδειχθεί ότι ενδεχομένως να αντιστρέψει τη ζημία που γίνεται από την Σ.Κ.Π.," δήλωσε ο Ari Green. "Τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά, αλλά η μελέτη αυτή παρέχει ένα πλαίσιο για μελλοντικές μελέτες της επισκευή MS και θα ελπίζουμε να προαναγγέλλουν ανακαλύψεις που θα ενισχύσουν την έμφυτη ικανότητα του εγκεφάλου για επισκευή."

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη αναφέρουν μια μέτρια αύξηση στην κόπωση κατά τη λήψη του φαρμάκου.

Ο Ari Green προειδοποίησε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα με μεγαλύτερο αριθμό ατόμων να είναι απαραίτητη πριν οι γιατροί μπορέσουν να συστήσουν τη φουμαρική κλεμαστίνη για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Πηγή: neurosciencenews.com